Bosna i Hercegovina     | 06.01.2021. 18:22 |

Badnjak večeras zasjao i u dvorištu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. januara (FENA) - Badnjak je večeras zapaljen i u dvorištu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, čime su pravoslavni vjernici iz tog grada počeli obilježavati sutrašnji veliki hrišćanski praznik Božić.

Badnjak je svetom vodicom poškropio te održao i bogosluženje sveštenik Dražen Adžić, koji će sutra u 7.00 sati, u istoj crkvi predvoditi i božićnu liturgiju.

Adžić je napomenuo kako unošenjem badnjaka i slame vjernici u svoje domove “unose i sliku Hristovog rođenja”.

- Inače, badnjak je hrastovo, koje je jedno od najjačih drva i zato daje najveću svjetlost. Zbog toga je to drvo simbol Gospoda Hrista, jer je On najveća svjetlost koja nam je poslata - objasnio je simboliku paljenja badnjaka zenički sveštenik Adžić.

Poruka Božića, pak, napominje Adžić, je slavljenje Boga među ljudima dobre volje, bez obzira na vjeroispovjest i bilo kakvu drugu orjentaciju među ljudima.

- Glavna je poruka ljubav, jer je Gospod najviše pričao i najviše šalje poruke ljubavi, uzajmanog života i tolerancije - podvukao je Adžić, koji je bogosluženje predvodio umjesto koronavirusom zaraženog straješine tog zeničkog hrama, jereja Marka Maleša.

Suživot, ljubav i toleranciju među ljudima svih vjeroispovijesti posvjedočio je večeras i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona te predstavnik iz reda Srba u Domu naroda Paralmenta Federacije Bosne i Hercegovine, Mladen Simić iz SDP-a.

- Poruka Božića je mir, jednakost među ljudima, uvažavanje drugih…Zenica pokazuje da se različitosti uvažavaju i poštuju. Ovo je jedan radostan dan, ne samo za pravoslavne hrišćane, nego i za sve ljude na svijetu - poručio je Simić, koji je izrazio zadovoljstvo što su veliki hrišćanski praznik došli u svom gradu proslaviti i neki ljudi koji više ne žive u Zenici.

- To, svakako, ohrabruje i daje nama optimizam da će pravoslavna zajednica i Srbi opstati u Zenici i ostati dio naše svakodnevnice - kazao je Simić.    

Bogosluženju u crkvi prisustvovalo je nešto više od 30 vjernika, ali je potpaljivanju badnjaka svjedočilo oko 250 pravoslavnih vjernika, kojih, inače, po procjenama u tom gradu ukupno ima oko 600.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'