Svijet     | 06.01.2021. 17:45 |

Kim Jong-un priznao da je propao njegov petogodišnji ekonomski plan

FENA Internet

PYONGYANG, 6. januara (FENA) - Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un priznao je da njegov petogodišnji ekonomski plan za izoliranu zemlju nije ispunio ciljeve u "gotovo svakom segmentu".

Govorio je na otvaranju rijetkog kongresa njegove vladajuće Radničke partije, tek osmog otkako je partija osnovana, javlja BBC.

Sjeverna Koreja zatvorila je svoje granice prošlog januara kako bi spriječila širenje Covid-19, iako je tvrdila da nema slučajeva virusa.

Zbog toga je odsječena od svog susjeda i saveznika, Kine.

Trgovina između ove dvije zemlje opala je za oko 80 posto. Tajfuni i poplave opustošili su domove i usjeve u Sjevernoj Koreji, koja je i dalje pod strogim međunarodnim sankcijama, uključujući i svoj nuklearni program.

Nije neobično da Kim prizna svoje greške - zapravo, to postaje jedan od njegovih zaštitnih znakova.

TV snimke pokazale su konferencijsku salu u glavnom gradu Pyongyangu, ispunjenu hiljadama stranačkih delegata, a niko od njih nije nosio maske, kako aplaudiraju dok Kim dolazi.

U svom govoru, Kim je rekao da je petogodišnja strategija koju je najavio 2016. godine "neizmjerno nedovoljno postignuta u gotovo svim segmentima" i da se greške moraju "hrabro priznati".

Pozvao je na veće oslanjanje na sebe i pohvalio stranačke radnike zbog suzbijanja prijetnje od koronavirusa. Sjeverna Koreja prijavila je hiljade sumnji na infekcije Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), iako nije priznala da ima potvrđenih slučajeva.

Nejasno je kako će prevladati jednu od najgorih godina svoje zemlje u posljednjih nekoliko decenija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana