Svijet     | 06.01.2021. 14:22 |

Nizozemska započela program vakcinacije protiv Covid-19 danas

FENA Internet

DEN HAAG, 6. januara (FENA) - Skoro dvije sedmice nakon većine drugih zemalja Evropske unije, Nizozemska je u srijedu započela svoj program vakcinacije protiv COVID-19. Osoblje staračkih domova i zaposleni u bolnicama prvi su na redu za cijepljenje.

Sanna Elkadiri, medicinska sestra u staračkom domu za osobe s demencijom, prva je primila vakcinu kompanije Pfizer-BioNTech u centru za masovnu vakcinaciju u Veghelu, 120 kilometara jugoistočno od Amsterdama, javlja AP.

Nizozemska vlada naišla je na žestoke kritike zbog kasnog početka vakcinacije. Premijer Mark Rutte rekao je poslanicima u raspravi u utorak da su se vlasti fokusirale na pripremu vakcina s kojima se lako rukuje, a koje su napravili Univerzitet Oxford i AstraZeneca, koje još uvijek nisu odobrene za upotrebu u EU, a ne cjepivo Pfizer-BioNTech.

Ministar zdravlja Hugo de Jonge nije odgovorio na kritike dok je govorio prije nego što je Elkadiri primila vakcinu. Umjesto toga, radovao se budućnosti u kojoj je virus pod kontrolom.

- Konačno, nakon 10 mjeseci krize, danas počinje početak kraja ove krize - rekao je De Jonge, ali je upozorio da će "proći neko vrijeme dok ova patnja ne bude iz nas."

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'