Bosna i Hercegovina     | 06.01.2021. 13:47 |

Ukinut pritvor optuženom Ivanu Antunoviću i određene mjere zabrane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine donio je 4. januara 2021. rješenje u predmetu Ivan Antunović i drugi kojim je prema optuženom Antunoviću ukinuo mjeru pritvora određenu nakon potvrđivanja optužnice rješenjem Suda od 27. oktobra 2020.

Prema optuženom Ivanu Antunoviću određena je mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja iz Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Također, zabranjeno mu je napuštanje mjesta boravišta, te se kretanje optuženog ograničava isključivo na njegov dom koji ne može napustiti bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio u ovoj krivičnopravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH.

Provjeru mjera zabrane napuštanja boravišta optuženog provodit će ovlaštena službena lica PS Stolac koja su u obavezi Sud BiH svakodnevno pismeno obavještavati da li je optuženi zatečen na adresi. Optuženom se zabranjuje putovanje van BiH, a u cilju izvršenja ove zabrane privremeno mu se oduzimaju važeće putne isprave koje će optuženi bez odlaganja dostaviti Sudu uz zabranu izdavanja novih, te se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte.

Osim toga, zabranjeno mu je sastajanje sa saizvršiocima, svjedocima predloženim u optužnici sve do okončanja njihovog saslušanja na glavnom pretresu. Navedena zabrana podrazumijeva i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara, te svaki kontakt, uključujući i telefonski ili kontaktiranje putem posrednika sa ostalim osobama koje mogu biti vezane za taj krivični postupak.

Izrečena mu je i zabrana poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti iz Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, na način da se optuženom Ivanu Antunoviću zabranjuje obavljanje poslovnih ili službenih dužnosti vezanih za poslovanje Jop Invest d.o.o. Stolac.

Izrečene mjere zabrane trajat će dok za njima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako optuženom ne bude izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako optuženom bude izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti ovih mjera bit će vršena svaka dva mjeseca. Optuženi je posebno upozoren da će mu biti određena mjera pritvora ukoliko ne bude postupao u skladu sa svim izrečenim mjerama iz rješenja.

Optužnica tereti optuženog Antunovića za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz KZ-a BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu