Bosna i Hercegovina     | 06.01.2021. 12:15 |

Paroh Kojić: Za Božić pokažimo što znači hrabrost, poštovanje i trud (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 6. siječnja (FENA) - Poruka ovog Božića je da se svi sjetimo što znači hrabrost, požrtvovanje i trud, koje su nam u ovoj godini, prije svih pokazali naši liječnici i zdravstveni radnici koji su svojom žrtvom podnesenom za sve nas pokazali kakvi svi mi trebamo biti, kazao je u srijedu, nakon jutarnje badnje liturgije i uoči pravoslavnog Božića paroh mostarski Duško Kojić.

- Želim da na taj način dočekamo Božić i da to bude praznik u kojem ćemo svi, ugledajući se na njih, pokazati to isto. Božić je najradosniji kršćanski praznik u kojem slavimo rođenje našeg Isusa Krista Spasitelja koji silazi u svijet iz ljubavi prema čovjeku i postaje jedan od nas da bismo mi postali bogovi po blagodati, odnosno da bi postali ono što trebamo biti u životu vječnom - istaknuo je paroh Kojić.

Dodao je kako se svake godine na Badnjak održe jutarnja i večernja liturgija te nalaganje Badnjaka.

- Ove godine, poštujući sve mjere, blagdan Božića dočekujemo u nekim malo drugačijim običajima i u drugačijem raspoloženju, ali nama kršćanima dana je zapovijed da ljubimo svoje bližnje tako da ćemo i u uvjetima ovog koronavirusa pokazati da smo pravi kršćani pazeći jedni na druge - kazao je mostarski paroh Kojić.

Dodao je kako je jutros u Crkvi rođenja presvete Bogorodice u Mostaru održana jutarnja liturgija, a večernja služba i nalaganje badnjaka održat će se u Manastiru Žitomislić, u crkvama u Blagaju i u Bijelom Polju u 18 sati.

- Mislim da je božićna liturgija u svim crkvama, odnosno i u Mostaru, Blagaju, Žitomislićima i Bijelom Polju sutra s početkom u 6 sati, a naš episkop Dimitrije služit će svetu arhijerejsku liturgiju u Trebinju - istaknuo je paroh Kojić.

Građanin Mostara Miloš Janjić istaknuo je kako je Božić jedan od najljepših praznika u kojem je savršen spoj tradicije i vjere.

- Za nas pravoslavce Božić je praznik s najviše običaja koji su se utkali u njega. Tu je prvenstveno sječa i nalaganje badnjaka koji se rano ujutro prije liturgije nalože, zatim sijanje i rađanje pšenice, što također ima neku simboliku. Tu je i pečenje božićnog kolača, uzimanje novčića gdje taj koji nađe novčić ima svu sreću kroz tu godinu. Sve to su neki narodni običaji koji daju potpuniji smisao ovom prazniku i zato slobodno mogu kazati da je Božić jedan od najljepših, ako ne i najljepši praznik - kazao je Janjić.

Također je naveo kako se Božić ove godine proslavlja u specifičnim okolnostima, što je, kako kaže, opomena da se ljudi vrate pravim vrijednostima.

- To nas opominje da zaista spoznamo što je Božić, odnosno da je to susret s bližnjima i samim tim susret s Bogom koji nam se javlja, rađa, na neki način daje i prilazi nam - kazao je Janjić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5252

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1pV8pXB8cugNzBMgOJiVXTHJOtsx0XuIJ?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu