Bosna i Hercegovina     | 06.01.2021. 11:34 |

GO SDA: Bošnjaci nakon izbora u Mostaru izloženi pritiscima i prijetnjama

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. siječnja (FENA) - Gradska organizacija (GO) SDA Mostar uputila je pismo predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i veleposlanstava sa sjedištem u Sarajevu, kako bi ih upoznala s "pritiscima i prijetnjama, kojima su izloženi građani bošnjačke nacionalnosti u pojedinim dijelovima Mostara", nakon održanih lokalnih izbora.

GO SDA Mostar smatra potpuno nedopustivim i politički skandaloznim da se zvanični, pravosudni i policijski organi "koriste u interesu i za svrhe nevladinih organizacija s političkim pretenzijama, kao što je Hrvatski narodni sabor BiH", stoji u pismu.

"Građani Mostara nisu niti će pristati na bilo kakvo ozakonjenje etničkog čišćenja ili pokušaje da im se njihova prava svedu samo na pojedine dijelove grada, a što 'crtači' etničkih karata već godinama pokušavaju javnosti, i domaćoj i stranoj, podvaliti kao navodno 'legitimno' rješenje. Ukoliko u ovom slučaju postoji bilo kakvo nezakonito postupanje, onda je to prije svega pokušaj HNS-a da se građanima Mostara uskrate zakonom jasno definirana građanska prava i na taj način poruči da su oni zapravo građani drugog reda, te da, eto, nemaju šta tražiti u dijelu grada koji nije "njihov'", navodi u pismu GO SDA Mostar.

Dodaju kako na takve politike nikada nisu niti će pristati, uz uvjerenje da se tim načelom vode i najviši predstavnici međunarodne zajednice u BiH i veleposlanici najznačajnijih država u Sarajevu.

U pismu je zatraženo da međunarodna zajednica svojim autoritetom stane u zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda, zaštićenih zakonom i međunarodnim konvencijama, a koje se "na ovaj način onemogućavaju Bošnjacima povratnicima u jednom dijelu Mostara".

"Ovakva zloupotreba pravosudnog sustava u Mostaru, HNK i Bosni i Hercegovini, i to od potpuno nenadležne nevladine organizacije s političkim pretenzijama, predstavlja veliku opasnost za ukupne odnose u Gradu Mostaru, posebno imamo li na umu istorijat događanja u zadnjih tridesetak godina", navedeno je u pismu GO SDA Mostar. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo