Svijet     | 06.01.2021. 09:52 |

Jusić: U Zaljevu vlada poseban optimizam nakon potpisivanja izjave iz Ule

FENA Dejan Jazvić

RIJAD, 6. siječnja (FENA) - Potpisivanje zajedničke izjave iz Ule dočekano je s oduševljenjem ne samo u zemljama članicama Vijeća za suradnju zemalja Zaljeva nego i u svijetu. To se posebno odnosi na normalizaciju odnosa između članica Vijeća i Katara, izjavio je za Fenu veleposlanik Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić, komentirajući jučerašnje potpisivanje zajedničke izjave na samitu Vijeća za suradnju zemalja Zaljeva.

Kako ističe Jusić, BiH u zemljama Zaljeva ima historijske prijatelje i uživa poseban simbolički kapital.

-Zato je u interesu i naše zemlje, ali i svijeta, da u ovoj strateški bitnoj regiji vlada mir i stabilnost, poručuje Jusić.

Dodaje i kako su među zaključcima samita brojni koraci koje će države članice Vijeća poduzeti kako bi se nastavila integracija ovih država koja je posljednjih godina bila usporena.

-Među prioritetima je zajedničko suočavanje s izazovima i usuglašavanje vanjske politike. Zato u regiji vlada poseban optimizam i više dužnosnika je izjavilo kako se ovaj dan može smatrati drugim utemeljenjem Vijeća za suradnju zemalja Zaljeva, kaže Jusić u izjavi za Fenu.

Čelnici zemalja Perzijskog zaljeva potpisali su u utorak na samitu u Saudijskoj Arabiji sporazum o okončanju trogodišnjeg diplomatskog spora s Katarom.

Sporazum iz al-Ule postignut je uz posredovanje Kuvajta i SAD-a, a njime je okončan spor iz 2017. kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i trgovinske odnose s Katarom te obustavili putnički promet, optužujući tu zemlju za pružanje potpore militantnim skupinama.

Vlast u Dohi te je optužbe cijelo vrijeme odlučno odbacivala, tvrdeći da je žrtva "blokade" i napada na svoju suverenost.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo