Bosna i Hercegovina     | 05.01.2021. 17:04 |

Salkić: Banja Luka nije i nikad neće biti samo srpski grad

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5. januara (FENA) - Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je danas da Banja Luka nije i da nikada neće biti samo srpski grad.

To je kazao reagirajući na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da 'Banja Luka pripada Srbima i da je to srpski grad'.

- Banja Luka je bh. grad svih građana, to je bio i to će ostati u budućnosti bez obzira na lične želje  Dodika i neostvarene ratne ambicije onih koji danas borave po 'haškim i drugim ćelijama' u BiH za udruženi zločinački poduhvat i počinjeni  genocid u BiH nad bosanskim muslimanima - istakao je Salkić.

Naglasio je da danas u Banja Luci živi najviše bosanskih Srba zbog posljedica progona desetina hiljada Bošnjaka i bosanskih Hrvata tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

- Progonom Bošnjaka i bosanskih Hrvata Banja Luka ne može postati srpski grad - poručio je Salkić.

Podsjetio je da u Banja Luci postoji 16 džamija koje svjedoče o njenoj historiji, vjekovnoj strukturi stanovništva, a da je njihovo rušenje svjedočilo barbarstvu, dok je obnova značila pobjedu nad barbarstvom.

- Izjava Dodika je najbolji pokazatelj da u budućnosti treba eliminirati posljedice progona i oduzeti privilegije koje su date u Dejtonu onima koji su izvršili progon bosanskih katolika i Bošnjaka sa svojih ognjišta - istakao je Salkić.

Smatra da Banja Luka treba biti uređena kao multietnički grad s multietničkom gradskom Skupštinom i gradskom administracijom.

- Činjenica da danas u gradskoj administraciji od 758 uposlenih radi samo 0,5 posto Bošnjaka svjedoči razmjerama progona Bošnjaka, ali i razmjenama diskriminacije nad onima koji nisu bosanski Srbi pravoslavci u ovom gradu - dodao je.

Protjerani Bošnjaci i Hrvati, dodao je, trebaju imati zagarantovana mjesta u Skupštini Banje Luke kao preduslov potpune implementacije aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao put eliminacije rezultata progona Hrvata i Bošnjaka iz tog grada.

- Vrijeme koje je pred nama treba iskoristiti za ispravljanje načinjenih nepravdi u Dejtonskom sporazumu, a ne kao potvrdu učinjenih nepravdi u prošlosti. To trebaju, mogu i moraju učiniti snage koje nisu na liniji veličanja presuđenih ratnih zločinaca za teške zločine, udruženi zločinački poduhvat i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u Bosni i Hercegovini - kazao je Salkić, saopćeno je iz Kabineta Salkića.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'