Svijet     | 05.01.2021. 15:41 |

Iran testira dronove tokom vojne vježbe

FENA Internet

TEHERAN, 5. januara (FENA) - Iran je u utorak izveo vojne vježbe na kojima je predstavljen širok spektar bespilotnih letjelica domaće proizvodnje, izvijestili su iranski mediji, nekoliko dana nakon godišnjice ubistva najvišeg iranskog generala Soleimanija u napadu dronovima koji su snage SAD-a izvele u Iraku.

Iran i regionalne snage koje podržava posljednjih godina sve se više oslanjaju na dronove u Jemenu, Siriji, Iraku i Hormuškom tjesnacu na ušću Perzijskog zaljeva, prenosi Reuters.

Iranske oružane snage trebaju testirati borbene bespilotne letjelice koje se koriste kao bombarderi, presretači i u izviđačkim misijama u dvodnevnim vježbama u centralnoj pokrajini Semnan, izvijestila je poluzvanična novinska agencija Fars.

Osim nadzora, iranski dronovi mogu izvoditi napade oružjem, kao i "kamikaza" letove kada se napune eksplozivom i zabiju u metu, izjavio je anonimni američki zvaničnik.

Iran je razvio veliku domaću industriju oružja, a suočen je s međunarodnim sankcijama i embargom koji mu zabranjuje uvoz velikog broja oružja.

Zapadni vojni analitičari kažu da Iran često preuveličava svoje oružane sposobnosti, iako je zabrinutost zbog njegovog programa balističkih raketa dugog dometa doprinijela da Washington napusti nuklearni pakt s Teheranom iz 2015. godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'