Svijet     | 05.01.2021. 16:04 |

Salehi: Iran mjesečno proizvodi devet kilograma urana obogaćenog do 20 posto

FENA Internet

TEHERAN, 5. januara (FENA) – Čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI), Ali Akbar Salehi, izjavio je u utorak da Iran sada proizvodi 17 do 20 grama urana obogaćenog do 20 posto po satu.

Salehi je kazao da Iran proizvodi mjesečno osam do devet kilograma urana obogaćenog do 20 posto dok ne dostigne cifru od 120 kilograma kako predviđa zakon.

Dodao je da je AEOI veoma aktivna, ona je izgradila dvije nuklearne elektrane u Bushehru, koje koštaju desetak milijardi dolara.

Govoreći o radiološkom medicinskom centru Tetra, Salehi je kazao da će centar biti uspostavljen na površini od 37.000 kvadratnih metara i s opremom vrijednom šezdesetak miliona eura koju će Iran kupiti i instalirati.

To će biti najveći radiološki medicinski centar u zapadnoj Aziji, kazao je on, dodajući da Iran sada izvozi radiološku medicinsku tehnologiju u desetak zemlja i da će biti u stanju da je izvozi u Evropu jer iranska radiološka medicina posjeduje visoke standarde.

Također je kazao da se uran obogaćen do 20 posto koristi u reaktorima i da Iran sada ima dovoljno goriva za pet godina i novo obogaćeni uran bit će skladišten za buduću upotrebu – stoga aktivnosti AEOI nikada nisu zaustavljene ni usporene.

Danas je zamjenik ministra vanjskih poslova za politička pitanja, Abbas Araghchi izjavio da je Iran započeo obogaćivati uran do 20 posto na osnovu odluke parlamenta, dodajući da je iransko obavezivanje na smanjenu proizvodnju zasnovano na Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPOA) i da ono ne znači smrt za sporazum.

Iran je u više navrata objavljivao da su mjere koje ta država poduzima reverzibilne, i čim se ostale strane iz nuklearnog sporazuma vrate svojim obavezama, Iran će  poništiti korake koje je poduzeo, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo