Svijet     | 05.01.2021. 15:17 |

Vijetnam osudio na zatvorske kazne trojicu novinara

FENA Internet

HANOI, 5. januara (FENA) -  Sud u Vijetnamu u utorak je osudio trojicu freelance novinara poznatih po kritikama vlade na zatvorske kazne između 11 i 15 godina, nakon što ih je proglasio krivim za širenje antidržavne propagande.

Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy i  Le Huu Minh Tuan osuđeni su zbog „proizvodnje i skladištenja informacija, materijala i ostalih predmeta u cilju protivljenja državi“ na jednodnevnom suđenju u gradu Ho Chi Minhu, saopćilo je ministarstvo javne sigurnosti.

Dung je uspostavio Nezavisno udruženje novinara Vijetnama u 2014. koje je, kako navodi policija, tražilo promjenu režima.

Uprkos širokim ekonomskim reformama i pojačanoj otvorenosti za društvene promjene, vijetnamska vladajuća Komunistička partija zadržala je strogu medijsku cenzuru i tolerira malu kritiku.

Partija, pod čelništvom 76-godišnjeg Nguyen Phu Tronga, intenzivira gušenje nezadovoljstva uoči svojih kongresa koje održava jednom u pet godina. Partijski kongres trebao bi biti održan u ovom mjesecu.

Dung je osuđen na 15 godina zatvora, a Thuy i Tuan na po 11 godina.

Oni su pisali članke kako bi „vrijeđali i rugali se narodnoj vlasti, uplitali se u interese Komunističke partije Vijetnama i države“, navodi ministarstvo u saopćenju, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'