Bosna i Hercegovina     | 05.01.2021. 11:40 |

KUIP KS - Tokom novogodišnjih praznika izdato 55 prekršajnih i upravnih mjera

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - U toku provedenih inspekcijskih nadzora na području Kantona Sarajevo tokom novogodišnjih praznika, 31. decembra 2020., te 1. i 2. januara ove godine, timskim nadzorima sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora bio je obuhvaćen veliki broj ugostiteljskih objekata od kojih su zapisnici sačinjeni u njih 75.

Kako navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, izdato je ukupno 55 prekršajnih i upravnih mjera, od čega 35 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 66.300 KM, te 20 rješenja sa korektivnim mjerama.

- Od navedenog broja izrečenih kazni, zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, odnosno korištenja nargile u objektu, prekomjernog broja gostiju i nepridržavanja propisane fizičke distance sanitarni inspektori su izrekli 22 novčane sankcije u iznosu od 42.500 KM, dok su tržišno-turistički inspektori ove uprave izdali 13 prekršajnih naloga čija novčana vrijednost iznosi 23.800 KM i to zbog kršenja odredbi Zakona o fiksalnim sistemima FBiH, Zakona o kontroli cijena FBiH i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH - kazao je Feni direktor KUIP KS Fahir Halilović.

Prekršaji koji se odnose na nepoštivanje radnog vremena nakon 23 sata nisu evidentirani.

Osim navedenog, sanitarni inspektori KUIP-a KS su u dane vikenda 2. i 3. januara vršili inspekcijske nadzore skijališta na lokalitetu Babin do na Bjelašnici, kojim upravlja KJP ZOI'84 Olimpijski centar d.o.o. Sarajevo, a sa ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera.

- Oba dana je utvrđeno da se ne poštuje preporučena distanca među skijašima na ski liftovima i nedostatak Covid redara. Zbog hitnosti mjere, usljed ugroženosti života i zdravlja stanovništva u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, na licu mjesta su naložene hitne korektivne mjere, koje su ispoštovane u ostavljenom roku, uz cjelodnevno prisustvo inspektora na terenu - kazao je Halilović.

Dodao je da ostali dio preporuka u smislu ograničenog broja osoba na žičari, uputstava o mjerama za suzbijanje širenja virusa u kontekstu Covida 19 na vidljivim mjestima, fizička distanca i nepostojanje gužve na prodajnim mjestima karata, ukazuju da je potaknuta online prodaja i poštivanje propisanih specifičnih mjera".

- Očigledni problem koji je utvrđen oba dana jeste nedostatak svijesti kod skijaša koji sami nepoštivanjem međusobne distance dovode do stvaranja gužve i ugrožavanja tuđeg i vlastitog zdravlja, kao i potreba za većim brojem Covid redara za koje je upitno da li ih ZOI'84 može obezbijediti u dovoljnom broju - kazao je Halilović.

S obzirorm da su, povodom obilježavanja Nove godine, petak i subota, (1. i 2. januar 2021.) proglašeni neradnim danima u Federaciji BiH, kantonalni inspektori rada su provodili nadzore iz svoje nadležnosti, kako bi se radnicima kojima su ti dani bili radni, omogućilo pravo na povećanu plaću u skladu sa Zakonom o radu.

Odredbama tog zakona rad u vrijeme praznika nije zabranjen, već je propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu, te propisuje novčane kazne u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću. Po tom osnovu za pravne subjekte inspektor rada može izreži novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu, kao i za poslodavce fizičke osobe u iznosu od 2.000 KM do 5.000 KM.

- Iz navedenog proizilazi da ovakva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima za vrijeme praznika, što se nerijetko od inspektora očekuje, te se s toga u tim danima organizuju pojačane inspekcijske kontrole u trgovinama, ugostiteljskim objektima, tržnim centrima kao i proizvodnim djelatnostima, odnosno kod poslodavaca kojima su praznici radni dani, iako su Odlukom Vlade FBiH proglašeni neradnima - kazao je Halilović.

Tokom novogodišnjih praznika, 1. i 2. januara, predmet inspekcijskog nadzora bilo je 36 poslodavaca koji su obavljali rad u 545 poslovnih jedinica na području Kantona Sarajevo i kod kojih je za dane praznika bilo radno angažovano 3.970 radnika.

- Predmet inspekcijskih kontrola kod navedenih subjekata, pored provjere radno - pravnog statusa osoba zatečenih na radu, bila je i provjera da li poslodavci u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim osobama angažovanim na radu, vode evidenciju o radnom vremenu radnika - kazao je Halilović.

Za sve radnike koji su u radnom odnosu i za koje je utvrđeno da su radili na dan praznika, inspektori rada će po dospijeću plaće za mjesec januar 2021. izvršiti kontrolu i provjeriti da li su im poslodavci uvećali plaću po navedneom zakonskom osnovu. Veći trgovački lanci, kao i tržni centri nisu radili 1. januara.

Halilović napominje da će inspekcijski nadzori inspektora ove uprave i dalje biti usmjereni na mjesta okupljanja većeg broja ljudi, kako u zatvorenom, tako i otvorenom prostoru, kao i na praćenje provođenja specifičnih mjera za skijališta i prateće ugostiteljske objekte propisane Preporukama za skijališta u kontekstu Covid-19, a koje je donio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Od marta do 31. decembra 2020., sanitarni inspektori su izvršili ukupno 13.255 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića, javnog gradskog prijevoza, banaka i drugih institucija koje pružaju šalterske usluge, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose. U istom periodu donijeto je i 6.251 rješenje o zabrani kretanja, odnosno samoizolaciji za osobe koje su prema epidemiološkom upitniku bile u kontaktu s osobama pozitivnim na Covid-19, i izdato je 573 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 1.027.805 KM.

U odnosu na procjene rizika u pogledu poštivanja mjera od subjekata nadzora, preduzete preventivne mjere i pozive subjektima nadzora, ali i građanima da poštuju propisane mjere kako ne bi došlo do pogoršavanja situacije u vezi sa epidemijom Covid-19, menadžment KUIP-a KS, zajedno sa inspektorima je nepodijeljenog mišljenja da su subjekti nadzora prihvatili pozive na poštivanje mjera, te da su zajedno sa građanima doprinijeli razvoju povjerenja na relaciji inspekcije - subjekti nadzora i inspekcije - građani, ali i legitimiteta KUIP KS kao organa javne službe uspostavljenog u korist građana KS-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta