Magazin     | 05.01.2021. 08:14 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 5. siječnja (FENA) - 

 - 1524. Umro Marko Marulić, hrvatski književnik i kršćanski humanist, otac hrvatske književnosti. Ostavio je bogat i raznovrstan opus, koji se odlikuje iznimnom književnom stilizacijom, znanjem i vještinom. Većinu svojih djela pisao je na latinskom, ali je ostavio i značajan opus na hrvatskome te nekoliko kratkih spisa na talijanskome jeziku. 

- 1578. Umro Julije Klović, jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u svijetu, po kojemu se zove Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. Po struci bio je minijaturist i iluminator, i smatra se da je bio najbolji umjetnik svoje struke u cijelom svijetu za vrijeme visoke renesanse, zbog čega ga zovu i "Michelangelom minijature".

- 1592. Rođen Šah Džahan, peti po redu veliki mogul koji je vladao Mogulskim carstvom u Indiji, za čije je vladavine to carstvo doživjelo procvat. Ostao najpoznatiji po Taj Mahalu, veličanstvenoj grobnici koju je dao sagraditi za svoju suprugu, caricu Mumtaz Mahal. Ona je bila njegova treća i najdraža žena, a umrla je pri porodu njihovog 14-tog djeteta.

- 1834. U Kragujevcu izišle Novine serbske, prvi srpski informativni list tiskan u zemlji, službeno glasilo kneževine Srbije. Prvi urednik bio je Dimitrije Davidović, osnivač Novina serbskih u Beču.    

- 1876. Rođen Konrad Hermann Josef Adenauer, njemački političar i državnik. Iako je njegova politička karijera trajala 60 godina, Adenauera se pamti po tome što je bio 1. kancelar zapadne Njemačke i predsjednik CDU-a. Adenauer je bio najstariji kancelar koji je obnašao dužnost, napustivši položaj s 87 godina.

- 1879. U Sarajevu otvorena prva moderna knjižara i papirnica. Otvorio ju je Ignatz Konigsberger i vodio je do studenoga te godine kada ju je preuzeo Albert Tir, a kasnije Leon Finci. Najstariju knjižaru u Sarajevu vodio je Jakov Trifković još za vrijeme osmanske vladavine.

- 1895. Njemački fizičar Wilhelm Konrad Rontgen otkrio je posebnu vrstu elektromagnetnog zračenja X-zraka koje su kasnije, prema njemu nazvane rendgenskim zracima.

- 1916. Pred Medovskim zaljevom u Albaniji potonuo talijanski brod "Brindizi" s južnoslovenskim iseljenicima, dobrovoljcima iz Kanade i SAD-a koji su krenuli da pomognu Srbiji i Crnoj Gori u Prvom svjetskom ratu. Poginulo je 390 osoba, a 102 osobe su spašene.

- 1925. Guvernerka američke savezne države Wyoming postala je Nellie Taylor Ross, prva žena guvernerka u povijesti SAD-a.

- 1932. Rođen Umberto Eco, talijanski romanopisac, esejist, filozof i lingvist. "Ime ruže" naziv je njegova prvog i najpoznatijeg romana koji je objavljen 1980. godine.

- 1933. Započela izgradnja znamenitog mosta Golden Gate u San Franciscu. Riječ je o visećem mostu s daleko najdužim glavnim rasponom na svijetu do tog vremena, s čak oko 1.280 metara. Taj je rekord Golden Gate zadržao sve do 1964. godine, kada ga je nadmašio novosagrađeni most Verrazano-Narrows u New Yorku.

- 1991. Umro Vasko Popa, najprevođeniji srpski pjesnik u drugoj polovici 20. stoljeća. Slaganjem usmenog naslijeđa, igara i zagonetki, Popa je stvorio poseban pjesnički izraz moderne srbijanske poezije. 

- 2001. Komercijalne banke u BiH preuzele obavljanje unutrašnjeg platnog prometa. Tu funkciju proteklih 50 godina obavljao je Zavod za platni promet.

- 2006. U muslimanskom svetom gradu Meki u Saudijskoj Arabiji, poginulo je najmanje 76 osoba, a 62 su ozlijeđene, kada se jedna četverokatnica srušila tijekom tradicionalnog hadža.

- 2017. U eksploziji automobila bombe blizu zgrade suda u turskom gradu Izmiru poginule su dvije osobe, a pet je ranjeno. Policija je usmrtila dvojicu napadača koji su pokušali pobjeći.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!