Stranačke aktivnosti     | 04.01.2021. 16:02 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

MEDIJIMA                                                                                         Sarajevo, 4. januar. 2021.

 

Saopštenje za javnost

NB: Napad u Bihaću i požar u Velikoj Kladuši potvrđuju da su građani i vlasti USK u pravu

 

Nezavisni blok izražava zabrinutost zbog pogoršane sigurnosne situacije u Unsko-sanskom kantonu, koju je uzrokovao nemar državnih vlasti i međunarodnih organizacija zaduženih za kontrolu migrantske krize. Sinoćnji napad hladnim oružjem na građanina Bihaća i požar na autobusnoj stanici u Velikoj Kladuši dokaz su pogoršanja sigurnosne situacije koja se moglo spriječiti da su oni koji raspolažu resursima za rješavanje migrantske krize djelovali na vrijeme.

 

Sramotno je ponašanje Vijeća ministara, IOM-a i drugih koji su dopustili da svaku zimu u posljednje tri godine dočekamo sa istim scenarijem, gdje se migranti i njihove patnje redovno koriste kao sredstvo ucjene a građani i vlasti USK se predstavljaju kao nesolidarni krivci za sve. Očito je da je takvo ponašanje postalo pravilo i da Vijeće ministara i IOM od njega nisu planirali odustati.

 

Pozivamo Vijeće ministara i međunarodne organizacije da se što hitnije spremi prihvatni kamp na Lipi, da se pojača kontrola istočne granice BiH i da se učine svi napori da se migranti i izbjeglice rasporede i u druge dijelove države. Ujedno, pozivamo i građane na strpljenje i razumijevanje jer ne treba pasti u zamku poistovjećivanja prijestupnika sa svim migrantima, koji su kao i naši građani jedine prave žrtve ove situacije. 

 

"Sad je potvrđeno kako su građani i vlasti USK bili u pravu u svom protivljenju da se kamp za migrante i izbjeglice vrati u gradsko središte u prostor nekadašnje tvornice BIRA. Treba čestitati građanima Bihaća na istrajnosti i dostojanstvu tokom protesta nakon kojima je svima postalo jasno da oni nemaju problem sa migrantima nego sa domaćim i stranim mešetarima," rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić. 

 

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo