Bosna i Hercegovina     | 04.01.2021. 14:54 |

Sud BiH u cjelosti odbacio žalbu Tužilaštva u slučaju Mehmedagića, Cikotića i Druškića

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Vanpretresno vijeće Suda BiH u cjelosti je danas odbilo žalbu Tužilaštva BiH u slučaju Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića.

Sudija za prethodno saslušanje je 29. decembra 2020. godine donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podnesena protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Suda BiH.

Protiv navedenog rješenja, Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog vijeća, danas u cjelosti odbijena kao neosnovana, čime je prvostepeno rješenje potvrđeno. Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

 Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja, te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje. Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. KZ BiH.

 Zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda Bosne i Hercegovine, kojima je cilj obezvrijediti ugled i autoritet Državnog suda, iz razloga razvijene institucionalne transparentnosti, Sud Bosne i Hercegovine poziva relevantne međunarodne institucije, Misiju OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, Delegaciju Evropske unije i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

 Sud Bosne i Hercegovine odlučno odbija sve navedene pokušaje, nastavlja izvršavati svoje nadležnosti u skladu s vladavinom prava, donoseći odluke isključivo na osnovu Zakona i raspoloživih dokaza.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo