Svijet     | 04.01.2021. 13:02 |

Katar obavijestio UN-a da je Bahrein povrijedio njihove teritorijalne vode

FENA Saopćenje

NEW YORK, 4. januara (FENA) - Država Katar obavijestila je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da su vojni čamci Bahreina povrijedili njihove teritorijalne vode u srijedu, 25. novembra 2020., i pozvala UN da poduzmu odgovarajuće mjere za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, te zaustavi Bahrein u kršenju zakona.

U poruci je navedeno da su vojni čamci Bahreini ilegalno ušli u teritorijalne vode Države Katar bez dozvole, što predstavlja kršenje suvereniteta Katara i prijetnju njegovoj sigurnosti.

Također, istaknuto je da to kršenje, koje je bilo neposredno prije povrede katarskog zračnog prostora 9. decembra 2020., eskalira napetosti i pokazuje da Kraljevina Bahrein zanemaruje svoju predanost prema međunarodnom pravu.

Katar dodaje da Kraljevina Bahrein pokušava stvoriti incidente koji bi mogli destabilizirati i povećati tenzije u regiji, što predstavlja prijetnju regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti.

Poruka se odnosi na presudu Međunarodnog suda pravde u vezi s pomorskim razgraničenjem i teritorijalnim pitanjima između Države Katar i Bahreina 2001., koje se mora pridržavati. U poruci se naglašava da se država Katar pridržava presude i da svoja suverena prava ostvaruje u skladu s pravima svojih regionalnih granica. Država Katar također je istakla članove 34. i 35. povelje UN-a, obnavljajući svoj zahtjev za poduzimanjem odgovarajućih mjera u skladu s ta dva člana kako bi se zaustavilo kršenja zakona od Bahreina.

Poruka je zaključena s riječima da je Država Katar posvećena ostajanju dobrog susjeda, vršenju suzdržanosti pred provokativnim radnjama, izražavajući osudu i odbijanje bilo kakvog kršenja ičije suverenosti, te da zadržava pravo da poduzme sve potrebne pravne mjere za odbranu svojih granica i zračnog prostora u skladu s međunarodnim zakonima i propisima, javlja agencija QNA, prenosi Ambasada Države Katar u Bosni i Hercegovini.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'