Bosna i Hercegovina     | 04.01.2021. 12:43 |

Općina Centar nastavlja s realizacijom projekta 'Hljeb i mlijeko za penzionere'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo i ove godine u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekt „Hljeb i mlijeko za penzionere“, u okviru kojeg obezbjeđuje po 50 maraka mjesečno za 428 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.

Od navedenog broja korisnika, među dobitnicima sredstava je 378 penzionera sa minimalnim primanjima, te 50 socijalno ugroženih osoba starijih od 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju, saopćeno je iz Općine Centar.

S obzirom na to da budžet za tekuću godinu nije usvojen, za projekt je prema Odluci o privremenom finansiranju potreba Općine Centar Sarajevo izdvojeno 21.400 KM. 

Sredstva sa ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, u skladu sa utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

Uslovi koje penzioneri moraju ispunjavati da bi ostvarili pravo na ovu pomoć je da imaju minimalnu penziju, odnosno da ukupna primanja domaćinstva ne prelaze iznos od 400 KM, što važi i za osobe starije od 60 godina.

Podnosioci zahtjeva moraju biti prijavljeni najmanje dvije godine na području Općine Centar. Osim toga, jednočlano domaćinstvo u svom vlasništvu može imati najviše 50 kvadrata stana u objektima kolektivnog stanovanja, a u slučaju da žive u individualnim stambenim jedinicama, dozvoljena veličina stana je do 60 kvadratnih metara. Za svakog narednog člana domaćinstva dodaje se po 15 kvadrata korisne stambene površine.

- U proteklom periodu radili smo na reviziji spiskova penzionera sa minimalnim primanjima, te osoba koje prelaze 60 godina starosti a nemaju ostvareno pravo na penziju i koji su korisnici stalne novčane pomoći u okviru projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“. Na listi za januar trenutno imamo 378 penzionera sa minimalnim primanjima i 50 socijalno ugroženih osoba preko 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju. Odobrena finansijska sredstva za januar u iznosu od 21.400 KM bit će uplaćena na žiro račune podnosioca zahtjeva do kraja sedmice - naveli su iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!