Svijet     | 04.01.2021. 12:14 |

Britanski sud razmatra izručenje Assangea SAD-u

FENA Internet

LONDON. 4. januara (FENA) - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange saznat će u ponedjeljak od britanskog suda da li je odobrio njegovo izručenje Sjedinjenim Državama kako bi se suočio s optužbama, uključujući i one za špijunažu, zbog objave tajnih dokumenata američke vojske.

Američke vlasti optužuju Assangea (49), koji je rođen u Australiji, po 18 tačaka za urotu zbog hakiranja vladinih kompjutera i kršenje zakona o tajnosti objavljivanjem goleme cifre povjerljivih vojnih dosijea i diplomatskih depeša prije jedne decenije.

Ukoliko bude izručen i potom osuđen za špijunažu, Assange bi se mogao suočiti s kaznom zatvora između 30 i 40 godina, tvrde njegovi advokati, iako tužioci navode da ni se on mogao suočiti s kaznom ne većom od 63 mjeseca zatvora.

Kogod da izgubi u današnjoj presudi, na nju će vjerovatno uložiti žalbu Višem sudu u Londonu i potom Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva, dodatno odgađajući konačni ishod,prenosi Reuters.

Američki tužioci i zapadni sigurnosni zvaničnici smatraju Assangea, osnivača  WikiLeaksa, nemarnim i opasnim neprijateljem države čije su akcije dovele u rizik živote agenata čija su imena bila u objavljenim materijalima.

Pristalice ga smatraju herojem u borbi protiv establishmenta koji je žrtvovan jer je izložio američke prekršaje u ratovima u Afganistanu i Iraku, i tvrde da je njegov krivični progon napad na novinarstvo i slobodu govora.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom