Ekonomija     | 04.01.2021. 10:28 |

Počelo utvrđivanje stanja Autobuske stanice Zenica, 82 radnika ide na biro

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4. januara (FENA) – Popisna komisija Gradske uprave Zenica, uz asistenciju policije te prisustvo bivših radnika JKP "Zenicatrans-prevoz putnika“ u stečaju, počela je jutros proces utvrđivanja stanja te konačnog preuzimanja Autobuske stanice Zenica, koja je blokirana od 31. decembra 2019. godine.

Grad Zenica je još 2018. godine, a zbog navodnog duga za nabavku tehničkih sredstava, izuzeo stanicu iz vlasništva te kompanije, ali se vodi postupak utvrđivanja zakonitosti tog postupka.

Predstavnik radnika Zenicatransa Hazrudin Bilić kaže da su jako razočarani izjavama da su oni oštetili imovinu preduzeća, jer su proteklih godinu dana i bez bilo kakve naknade, pod svim vremenskim uslovima, obezbjeđivali prostor Autobuske stanice i imovinu. 

-Mi smo samo čuvali krug Autobuske stanice, hol i perone. Za to odgovaramo i to slobodno možete pogledati - kazao je Bilić.

On je istakao da ne osporavaju da predstavnici Gradske uprave, zajedno sa predstavnicima radnika, utvrde činjenično stanje, ali navodi da su autobusi koji su parkirani njihovo vlasništvo, odnosno vlasništvo Zenicatransa.

-Pošto je gradonačelnik obećao da će nam uplatiti doprinose po osnovu nezaposlenosti, do onog momenta dok ne uplati ta sredstva, mi nećemo dozvoliti da se ukolne autobusi sa prostora Autobuske stanice. Onog momenta kada nam uplati sredstva, mi smo automatski na birou i nikakav problem nećemo praviti. To je onda u nadležnosti stečajnog upravnika - da organizuje uklanjanje autobusa - dodao je Bilić.

On je pozvao menadžment komapanije Prevoz putnika Zavidovići, koja će nakon popisa stanja preuzeti stanicu, da ih pokuša "ispoštovati i da budu dostojanstveni“. Spremni su, upozorava, na sve kako bi sačuvali i zaštitili svoja prava.

- Procesom koji se dešava sa Zenicatransom najviše su izgubili građani Grada Zenice. Vrijeme će pokazati pod kojim će se uslovima voziti i po kojoj cijeni. Već je kasno za Zenicatrans. Ovo je narod htio i narod je i dobio - smatra Bilić.

Stečajani upravnik Samir Sunulahpašić, koji će 24. marta ove godine na izvještajno-ispitnom ročištu pred Općinskim sudom u Zenici podnijeti izvještaj o stanju imovine, potraživanja i dugovanja preduzeća Zenicatrans, kazao je da je imao "jako korektnu saradnju sa predstavnicima Sindikata“.

Imao je, dodaje, konstruktivne razgovore s gradonačelnikom Kasumovićem, koji je obećao uplatiti 29.000 KM, kako bi se izmirile obaveze te da bi radnici mogli biti upućeni na biro za nezaposlene.

-Ja očekujem obećanu pomoć u vezi naknade za nezaposlenost koju treba uplatiti da 82 djelatinika mogu primati naknadu s biroa. Imam rok od 60 dana da radnike uputim na biro - napominje Sunulahpašić.

Plan je, kaže, bio da već 31. decembra prošle godine radnici budu upućeni na biro, ali da nije htio iz moralnih razloga to učiniti prije nego se uplate obaveze da bi radnici bili u mogućnosti dobijati naknadu sa biroa. Otvaranjem stečajnog postupka, otvoren je novi račun preduzeća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana