Svijet     | 04.01.2021. 11:01 |

Harris: Trumpov pokušaj poništavanja izbora u Džordžiji je 'zloupotreba vlasti'

FENA Internet

WASHINGTON, 4. januara (FENA) – Novoizabrana američka potpredsjednica Kamala Harris opisala je napore odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa da poništi izborne rezultate u saveznoj državi Džordžiji  „smjelom i ogoljelom zloupotrebom vlasti“.

U posljednjem naporu da ospori rezultate predsjedničkih izbora u kojima je izgubio od Joa Bidena, Trump je u jednosatnom telefonskom razgovoru u subotu izvršio pritisak na izborne zvaničnike u Džordžiji da „pronađu“ skoro 12.000 glasova potrebnih da se okrenu izborni rezultati u toj državi u njegovu korist, sudeći po snimcima koje je u nedjelju objavio Washington Post.

Trumpove akcije otkrivaju „glas očajnika“, izjavila je Harris u nedjelju navečer na skupu Demokrata u gradu Savannah u Džordžiji.

Državni sekretar Džorrdžije Brad Raffensperger, također Republkcanac, odbacio je predsjednikove tvrdnje u telefonskom razgovoru, poručivši Trumpu da su one zasnovane na teorijama zavjere.

-  On nema pojma - objavio je Trump u tweetu o Raffenspergeru, navodeći da je telefonirao državnom sekretaru „zbog izbornih prevara u Džotrdžiji“         

Džordžija će održati nove izbore u utorak za dva senatska mjesta, čiji bi rezultati mogli uticati na republikansku većinu u tom parlamentarnom domu.

Trump i Biden planirali su ponovo lično predvoditi predizborne kampanje u Džordžiji u ponedjeljak.

U međuvremenu se novi američki Kongres sastao po prvi put u nedjelju, u jeku prijetnji republikanskih senatora da će glasati protiv predstojeće potvrde rezultata predsjedničkih izbora.

Zastupnički dom sastao se u podne po lokalnom vremenu u skladu s Ustavom i potom je glasao o novom predsjedavajućem. Nancy Pelosi reizabrana je tijesnom većinom glasova.

Osamdesetogodišnja pripadnica Demokratske stranke, jedina žena koja obavlja dužnost predsjedavajućeg Zastupničkog doma, predvodi Demokrate u Zastupničkom domu već 17 godina. Očekuje se da to bude njen posljednji mandat na toj poziciji, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'