Svijet     | 04.01.2021. 09:09 |

Deseci hiljade Iračana obilježili godišnjicu ubistva Soleimanija i al-Muhandisa

FENA Internet

BAGDAD, 4. januara (FENA) - Deseci hiljada Iračana skandirali su u nedjelju antiameričke parole u središtu Bagdada, u znak obilježavanja godišnjice američkog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija i komandanta iračke milicije Abu Mahdija al-Muhandisa.

Okupljanje se poklopilo s povećanim napetostima između Irana i Sjedinjenih Država u posljednjim danima administracije predsjednika Donalda Trumpa, a mnogi iz mase okupljenih zahtijevali su osvetu, prenosi Reuters.

Soleimani, šef elitne jedinice iranske Revolucionarne garde, ubijen je zajedno s čelnikom iračke milicije Abu Mahdijem al-Muhandisom 3. januara 2020. godine, u američkom udaru dronova na njegov konvoj u bagdadskoj zračnoj luci.

Washington je optužio Soleimanija za organizaciju napada iranskih milicija na američke snage u regiji, a njegovo ubistvo produbilo je američko-iranska neprijateljstva.

Demonstranti su se okupili u nedjelju na središnjem trgu Tahrir, kao odgovor na pozive niza milicijskih grupa poznatih pod nazivom Narodne mobilizacijske snage (PMF), iza kojih uglavnom stoji Iran.

Mahali su iračkim i zastavama PMF-a i skandirali antiameričke parole poput "Amerika je veliki sotona", dok su nosili portrete Soleimanija i al-Muhandisa.

Veliki plakati dvojice ubijenih , zajedno s ostalim koji su poginuli u napadu, bili su svuda oko trga i izvješeni na susjednim zgradama.

Šef PMF-a Faleh al-Fayyad i političar Hadi al-Ameri, komandant milicije organizacije Badr, koji su obojica bili na skupu obraćajući se okupljenima, zatražili su protjerivanje američkih trupa.

Čelnik libanske organizacije Hezbollah koju podržava Teheran rekao je u televizijskom govoru kasnije u nedjelju da je Soleimanijevo ubistvo izazvalo ozbiljne posljedice u regiji.

Godišnjicu njihove pogibije također su u nedjelju obilježili Iran i pristalice u Siriji, Libanu, Jemenu i drugim područjima na Bliskom istoku.

Komemoracije su započele u subotu navečer kada su se hiljade u crno odjevenih ožalošćenih okupili na mjestu u blizini međunarodne zračne luke u Bagdadu gdje su američki dronovi pogodili dva vozila i ubile Soleimanija, al-Muhandisa i još osam muškaraca.

Svjetlošću svijeća odali su počast svojim "mučenicima" i osudili američkog "velikog sotonu" na mjestu gdje su obližnji zidovi još uvijek obilježeni oštećenjima od gelera ispaljenih u napadu na Soleimanija i al-Muhandisa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta