Svijet     | 01.01.2021. 10:50 |

Britanija finalizirala Brexit napuštanjem jedinstvenog tržišta EU

FENA Internet

BRUXELLES/LONDON,  1. januara (FENA) - Britanija je u četvrtak u 23 sata po lokalnom vremenu (u ponoć po srednjoevropskom) napustila unutrašnje tržište i carinsku uniju, finalizirajući Brexit i razlaz s blokom.

Britanija je zvanično napustila blok 31. januara 2020., ali je bila u prelaznoj fazi proteklih 11 mjeseci, što znači da se malo toga promijenilo u praksi.

Sporazum u posljednji tren postignut je između EU i Britanije na Božićni dan, i koji se treba provizorno primjenjivati.

Sporazum je svojim potpisom pretočila u zakon britanska strana, ali mora ga ratificirati Evropski parlament početkom 2021.

Sporazum je vrijedan oko 660 milijardi funti i predviđa ukidanje tarifa i kvota, što znači da će firme s obje strane izbjeći ozbiljne prekide ekonomskih aktivnosti.

U 23 sata u četvrtak, istog trena kada je Britanija napustila jedinstveno tržište i carinsku uniju, londonska istorijska znamenitost, toranj sa satom Big Ben, oglasio se zvonjavom.

-  U 23 sata 31. decembra označen je novi početak u istoriji naše zemlje i novi odnosi s EU kao našom najvećom saveznicom - izjavio je u srijedu britanski premijer Boris Johnson.

Njegovi komentari uslijedili su kratko nakon što je britanski parlament potpisao tek dogovoreni sporazum o budućim vezama dvije strane.

Kratki vremenski okvir za primjenu sporazuma znači da ne može biti u potpunosti ratificiran od EU i da se mora primjenjivati provizorno.

Iako trgovinski sporazum nakon Brexita eliminira tarife i kvote, doći će do suštinskih promjerna u odnosima dvije strane.

Sloboda kretanja bit će ukinuta, iako za kratkoročna putovanja još  vrijedi bezvizni režim, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo