Ekonomija     | 31.12.2020. 10:19 |

Potpisan Memorandum o 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći EU za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine kojim je BiH omogućen zajam za makrofinancijsku pomoć u iznosu 250 milijuna eura.

Taj memoranudm uime EU potpisuje europski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke BiH, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

S obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri financija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko. 

Ministar Bevanda naglasio je kako je cilj makrofinancijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom Covid-19, te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih financijskih institucija kao potporu za ekonomsku stabilnost.

 - Sredstva iz tog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH - objasnio je Bevanda. 

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tijekom odlučivanja.

- Najvažnije je da smo uspješno postigli dogovor svih nas unutar BiH te je to prihvatljivo za EU, a nastavak  aktivnosti propisan je upravo tim memorandumom kao i našim zakonskim procedurama o zaduživanju - naglasio je Bevanda.

Tim memorandumom u skladu s prethodnim odlukama Europskog parlamenta i Vijećem Europske unije BiH stavljena je na raspolaganje makrofinancijska pomoć u iznosu od 250 milijuna eura u obliku zajma.

Nakon potpisivanja, koje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez ceremonija, Bevanda je zahvalio  EU na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom izrazito izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima na uspješno okončanim pregovorima, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo