Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 15:52 |

Alimajstorović: U Britaniji 'online druženja’, razmišlja se o totalnom lockdownu

FENA Sanda Hrkić

BIRMINGHAM, 30. decembra (FENA) - I pored niza novih mjera koje je uvela britanska vlada, na Ostrvu pandemija Covid-19 ne posustaje. Velika Britanija i dalje je na neslavnom prvom mjestu u Evropi, po broju umrlih uslijed posljedica zaraze virusom korona.

Kako za Fenu epidemiološku situaciju komentira novinar Namik Alimajstorović, Jonsonova vlada ne sjedi skreštenih ruku i gotovo na dnevnoj bazi vrše monitoring i donose nove odluke i restrikcije, sve u cilju da koliko je moguće suzbiju pandemiju.

- Po njima, Britanija je podijeljena u četiri kategorije, zavisno do procenta zaraženih i umrlih. U cijeloj državi zabranjena su sva javna okupljanja u zatvorenom prostoru u svim djelovima Kraljevstva, a na radnim mjestima gdje je to neophodno moraju se primjenjivati stroge sanitarne mjere. Škole i fakulteti rade po posebnim režimima i kombinacijama, za predavanje i učenje - naglasio je.

Inače, u prvom rangu mjera su oni koji mogu raditi od kuće, tu su najblaže mjere jer je tu i najmanja zaraza. Otvoreni su pabovi, restorani i sve prodavnice.

U drugom rangu, mogu biti otvoreni samo pabovi koji služe hranu i sve prodavnice, a na stadionima je čak moglo biti prisutno i do 2.000 gledalaca.

U trećem rangu su mjesta gdje je najveća mogućnost zaraze koji obuhvata najveći dio Velike Britanije. I tu je sve zatvoreno, osim prodavnica i servisnih radionica.

- Četvrti rang odnosno stroge mjere uvedene su prije deset dana za London i jugoistok Engleske, jer se u tim djelovima države pojavio novi soj virusa korona koji je još nepoznanica. Zna se tek da ga prenose i djeca, da se brže širi ali da na svu sreću izgleda ima srednji nivo simptoma pa tako da je veliki broj zaraženih a prosjek umrlih je na istom nivou - naglašava.

U tim regijama rade samo neophodne prodavnice hrane i lijekova. Sve ostalo je otišlo pod "ključ".

- Već se u medijima i komentarima stručnjaka pojavljuje ideja o uvođenju petog stepena, koji bi u stvari bio povratak totalnog "lockdowna". Da li će se to desiti saznat ćemo odmah poslije novogodišnjih praznika - naglasio je.

Alimajstorović podsjeća da je na snazi i destodnevni karantin, svima koji doputuju u Britaniju. Zasad, kako je kazao, olakšanje nije donijela vakcinacija koja je počela početkom decembra i dosad je vakcinisano oko 800.000 Britanaca.

- Ovaj tempo nije zadovoljavajući. Nadati se da će, situaciju na bolje, promijeniti nova Oxfordova vakcina, koja je odborena i početi će se koristiti od 4. januara – istaknuo je.

Slobodno se, kaže, može reći da je pandemija poremetila kompletan društveni život na Ostrvu, a posebno je to bilo izraženo za božićni praznik. Jednostavno, restriktivne mjere nisu dozvoljavale velika kućna druženja. U nekim dijelovima države mogle su se družiti maksimalno dvije familije, a negdje ni toliko.

- Centri društvenog života na Ostrvu, lokalni pabovi, bili su zaključani, a mnogi su praznike proveli uz "on line druženje". Isto će biti i za Novu godinu. Britanci su to prilično  ozbiljno shvatili jer ipak svi prate dnevne vijesti i redovne izvještaje o broju novozaraženih i umrlih od Covida - kazao je za Fenu iz Birminghama Namik Alimajstorović.

Po podacima “Worldometra”, od posljedica virusa korona u toj ostrvskoj državi samo za posljednji 14 dana umrlo je 6.000 Britanaca. Broj zaraženih popeo se na oko 2.4 miliona sa trenutnim dnevnim prosjekom od više od 45.000 inficiranih.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta