Kultura     | 30.12.2020. 13:02 |

HNK Mostar unatoč koronakrizi uspješno završava 2020.

FENA Saopćenje

MOSTAR, 30. prosinca (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar uspješno će završiti 2020. godinu unatoč korona-krizi koja je donijela promjene u funkcioniranju kazališnih kuća i brojne nemogućnosti ostvarenja zacrtanih ciljeva.

"Radili smo pod posebnim režimom, ali nismo se predali ni odustali. Naprotiv, kada je izgledalo da je sve stalo, započeli smo rad na predstavi 'Spremni'. Sedam festivala na kojima smo trebali igrati sa šest različitih predstava je otkazano zbog korone, 15 gostovanja, a nisu realizirane ni dvije nove predstave koje smo imali u planu", kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Ipak, ansambl i zaposlenici HNK Mostar i u takvim ograničavajućim okolnostima nisu posustali te su iz ove godine uzeli najviše što su mogli, priopćeno je iz mostarskog kazališta.

"HNK Mostar imao je odličan početak godine s predstavom 'Identitluk' koja je tijekom ove godine dobila 16 nagrada. U ovakvoj godini to je zaista velika stvar za kompletan ansambl predstave i jako smo ponosni na tu činjenicu", istaknuo je glumac HNK Mostar Ivo Krešić.

Pored "Identituluka", i predstava "Gnijezdo" briljirala je u ovoj godini osvojivši nagradu na Festivalu glumca u Konjicu za najbolju kolektivnu glumačku igru.

Predstava "Spremni", nastalu prema tekstu hrvatske autorice Kristine Gavran, u režiji Jelene Kordić Kuret, prva je predstava u BiH čija je priprema započela i premijera održana u korona-krizi.

Potkraj godine počelo se raditi i na predstavi "Ja od jutra nisam stao", koju režira mladi hrvatski redatelj Dražen Krešić po tekstu Une Vizek, a koja će imati premijeru u siječnju iduće godine.

Ostvarene su i radionice pisanja dramskog teksta i filmskog scenarija, nastavljen je rad u okviru Dramskog studija mladih, održano je nekoliko "off" programa, odnosno promocija knjiga i sličnih događanja.

Kazalište je objavilo i natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, a po nagrađenom tekstu bit će postavljena predstava u 2021. godini.

"Kazališni djelatnici u svijetu itekako su osjetili sva ova događanja u vezi s koronavirusom, ali teatar je preživio, a odnos glumca i publike nikada neće biti zaustavljen", kazao je Ivo Krešić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana