Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 11:37 |

Zvizdićeva inicijativa da rizične grupe dobiju vakcinu što prije

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio je poslaničku inicijativu kojom bi se zadužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da bez odgađanja počne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva.

Kako je naveo na Twitteru, Zvizdić ovom inicijativom želi omogućiti da rizične grupe dobiju vakcinu što prije.

- Podržavam COVAX instrument, ali BiH je tek jedna od 172 zemlje članice programa i potreban je dodatni angažman za brzu nabavku vakcine - naveo je.

Zvizdić dalje navodi da COVAX mehanizam nije donio očekivane rezultate, a da bi prema neslužbenim informacijama, zbog proceduralnih propusta BiH mogla među posljednjim dobiti ove vakcine.

- Uistinu, vlastima u BiH je rečeno da će sve zemlje unutar COVAX-a u isto vrijeme dobiti svoje doze, međutim sada se ipak postavlja pitanje da li će to biti tako i kolika će uopšte biti prva tranša - kaže Zvizdić.

Također ističe da nema razloga da se ne ide u direktni sporazum s obzirom na to da su na isti način Pfizerove vakcine nabavile zemlje iz regije poput Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

- Istovremeno je potrebno i u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv koronavirusa, a koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana - poručio je.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta