Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 10:54 |

Bašić - Vlada ZDK je u teškim uslovima uspjela održati budžetsku likvidnost

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. decembra (FENA) - Uložili smo velike napore da održimo budžetsku likvidnost, koja je bila ugrožena zbog pada prihoda - kazao je na današnjoj pres-konferenciji premijer po ovlaštenju i ministar poljoprivrede Mirnes Bašić.

-Iako su prihodi manji za 36 miliona KM, u odnosu na plan, domaćinskim odnosom i mjerama štednje, uspjeli smo da održimo kontinuitet izvršavanja ustavnih i zakonskih ovabeza ZDK-a. Mjesečni su transferi isplaćeni zaključno s mjesecom oktobrom, a do kraja godine izmirit ćmo većinu obaveza za novembar… Danas je izvršena i isplata plaće za novembar - naglasio je Bašić.

Usvojili su, napomenuo je, Okvirni budžet za naredne tri godine te preliminarni, okvirni budžet za 2021. godinu. U fokusu ove godine bilo je zdravstvo i borba protiv koronavirusa, u čemu su veliku podršku dali i pripadnici policije.   

-Bili smo prepušteni sami sebi, bez značajne pomoći viših nivoa vlasti te smo vlastitim snagama uspjeli da osiguramo značajna sredstva za jačanje sektora zdravstva u borbi protiv pandemije. Iz budžeta smo izdvojili 7,6 miliona ili 2,5 miliona KM više u odnosu na budžetski plan - istakao je premijer Bašić.

Kanton je za borbu protiv Covida-19 uložio, napomenuo je, 3,2 miliona KM, a u veliki uspjeh ubraja i otavranje dvije PCR laboratorija - u Zenici i Tešnju, kao i potpisivanje kolektivnog ugovora za ostale radnike u zdravstvu, kojima će od 1. januara 2021. godine plaće biti veće za 11 posto.

-Uložili dosta napora da pomognemo našim kompanijama i obrtima, da prevladaju posljedice pandemije. Subvencije plaće za mart i april dobilo je 9.000 radnika, za što je iz budžeta izdvojeno 2,3 miliona KM. Ovog smo mjeseca donijeli odluku i dodijelili podsticaj za jačanje konkurentnosti domaćih preduzeća i obrta, za što smo izdvojili 1,2 miliona KM. Ukupna pomoć Vlade ZDK sektoru privrede iznosila je 3,8 miliona KM- kazao je Bašić.

Poljoprivreda i veterinarstvo podržani su s više od četiri miliona KM, a do sada je isplaćeno oko 2,5 miliona poticaja poljoprivrednicima. Podršku Vlade ZDK dobili su i drugi sektori, a stipendirani su i studenti.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić podsjetio je da su u ovu godinu ušli s usvojenim budžetom, koji je bio dobra pretpostavka za sva iskušenja koja su čekala Vladu i Skupštinu tog kantona tokom 2020. godine. Program rada Skupštine ZDK usvojen je u februaru 2020. godine, ali je pandemija koronavirusa mnogo toga promijenila.

Održana je jedna telefonska, dvije on-line te devet sjednica “uživo”, na kojima su razmatrali te usvojili šest zakona, 32 odluke i 42 zaključka.

- Kada sve uzmemo u obzir, mogu kazati da smo zadovoljni s onim što smo uradili. Umjesto infrastrukturnih radova, mi smo se bazirali na opstanak, zaštitu ljudi i dobara - zaključio je Huskić.

Vlada ZDK, u skladu s Akcionim planom za ZDK, ove je godine namijenila 12,3 miliona KM isplatu tužbi po kolektivnim ugovorima, koje bi u potpunosti trebale biti isplaćene za 22 godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'