Svijet     | 30.12.2020. 09:50 |

Kina osudila na kazne zatvora 10 stanovnika Hong Konga zbog bijega na Tajvan

FENA Internet

PEKING, 30. decembra (FENA) - Deset osoba optuženih za bijeg iz Hong Konga na Tajvan u srijedu je na jugu Kine osuđeno na zatvorske kazne do tri godine.

Optuženi su bili među 12 stanovnika Hong Konga koji su u augustu pokušali pobjeći na Tajvan gliserom, ali ih je zarobila pomorska policija Shenzhena na jugu Kine.

Dvojica optuženih za organiziranje ilegalnih prijelaza granice osuđeni su na tri, odnosno dvije godine zatvora, dok je ostalih osam dobilo kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci zbog ilegalnog prelaska granice, presudio je  Okružni narodni sud Yantian-a, izvještava dpa.

Među njima je Andy Li, istaknuta ličnost hongkonškog prodemokratskog pokreta.

Dvoje maloljetnih članova grupe, koja je poznata i pod nazivom "Hong Kong 12", u početku nisu osuđeni, a prema izvještajima hongkonških medija, u srijedu će se vratiti u Hong Kong kako bi bili predani policiji.

Brojni aktivisti iz Hong Konga nedavno su pobjegli na Tajvan ili u druge države zbog straha od kaznenog progona prema novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, koji je uveo sankcije protiv demokratske opozicije na tom teritoriju.

Članovi porodica optuženih rekli su da im je uskraćen pristup njihovim optuženim  srodnicima i da optuženi nisu mogli odabrati svoje pravno zastupanje.

Na početku suđenja u ponedjeljak, diplomate iz nekoliko zapadnih zemalja okupili su se ispred zgrade suda, ali im je onemogućen ulazak.

Kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga donesen u junu doveo je do brzog suzbijanja demokratskih sloboda u ranije polu autonomnom gradu. Zakon cilja na secesiju, subverziju, terorizam i dosluhe sa stranim snagama u finansijskom središtu.

Devetnaestogodišnjem hongkonškom aktivistu u utorak je izrečena četveromjesečna zatvorska kazna zbog vrijeđanja kineske zastave i sudjelovanja u protestima prošle godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo