Bosna i Hercegovina     | 30.12.2020. 09:40 |

Vareš - Ponovo bez struje ostalo i glavno izvorište vode Očevija

FENA Vehid Begunić

ZENICA/VAREŠ, 30. decembra (FENA) – Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, nakon što su snježne padavine i vjetar izazvali štetu na vodovima, još uvijek nije uspostavila snabdijevanje električnom energijom na cijelom području općine Vareš- izjavio je za Fenu načelnik te općine Zdravko Marošević.

-Još uvijek 10 trafostanica nije osposobljeno za snabdijevanje strujom, a to znači da 15-ak naseljenih mjesta nema struju. Zato ću danas uputiti dopis Elektrodistribuciji Zenica da na terenu angažiraju još ljudi, jer kratak je dan - kaže Marošević, koji dodaje da na terenu „treba više drvosječa, nego električara kako bi se uklonila visoka stabla koja su pala te oborila električne vodove“.

On napominje da se radi o planinskim naseljima, gdje su stanovnici u zamrzivačima stvorili zalihe hrane za zimu, koje će im, smatra, nakon toliko dana bez struje potpuno propasti.

-Sve su to zamrzivači od po 200 litara, jer je to ljudima jedina sigurnost da u zimskim uslovima mogu preživjeti. Oni će, vjerovatno, uputiti i tužbe. Vjerovatno će tužiti i Općinu, mada mi s tim nemamo veze - ističe Marošević.

Usljed udara vjetra, napominje Marošević, ponovo je zbog nedostatka struje iskočio i sustav na glavnom izvorištu vode u mjestu Očevija,a grad je s tog izvorišta, nakon tri dana, ponovo vodu počeo dobijati preksinoć.

-Trenutno građani troše vodu koja je već bila u sustavu, ali ako se ubrzo ne uspostavi snabdijevanje strujom tog sustava, očekivati je ponovo i redukciju vode u gradu. Nadam se da do toga neće doći- kaže Marošević.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta