Svijet     | 30.12.2020. 08:51 |

Cijene nafte u utorak više od 51 dolara

FENA Internet

LONDON, 30. prosinca (FENA) - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 51 dolara, potaknute pripremama SAD-a da građanima isplati veću pomoć u koronakrizi, što bi moglo poduprijeti gospodarski rast i potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,32 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 48,14 dolara. Zastupnički dom američkog Kongresa, u kojem demokrati imaju većinu, prihvatio je zahtjev predsjednika Donalda Trumpa i izglasao podizanje iznosa pomoći građanima sa 600 na 2.000 dolara. Pomoć još mora odobriti Senat, u kojem većinu imaju republikanci.

- Čini se da cijene nafte podupire američko usvajanje paketa zakona o poticajima i državnom financiranju -  konstatira Jeffrey Halley iz savjetodavne kuće OANDA.

Značajniji rast cijena zakočila je zabrinutost zbog mjera zatvaranja kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa. Britanija je zbog novog soja virusa ponovo uvela ograničenja kretanja, što je utjecalo na potražnju i cijene. U pojedinim dijelovima Europe i Afrike porastao je pak broj zaraženih i hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom. Trgovci su suzdržani i u očekivanju sastanka na kojima će Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, razgovarati o ograničenju opskrbe. OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno a od početka iduće godine trebao bi ublažiti rezove za 500 tisuća barela dnevno.

Rusija podržava ublažavanje rezova u veljači za dodatnih pola milijuna barela dnevno, na 6,7 milijun barela dnevno. Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je u ponedjeljak da u 2021. očekuje pet do šest milijuna barela dnevno dodatne potražnje, koja se još nije potpuno oporavila od pandemije, prenosi SEEbiz.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'