Bosna i Hercegovina     | 29.12.2020. 13:23 |

Gorušanović-Butigan: Izbor novog rukovodstva VSTV-a u februaru naredne godine

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) - Na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas su većinom glasova članova tog regulatornog tijela (deset 'za', tri 'suzdržana') izglasani/usvojeni novi kriteriji za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima.

Istovremeno, VSTV je k'znanju primio Informacija u vezi s Petim sastankom Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, kao i implementaciju institucionalnog mehanizma i evidencije za provedbu Instrumenta za praćenje primjene Smjernica za sprečavanje sukoba interesa u pravosuđu.

Referirajući se na usvajanje novih kriterija za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, predsjedavajuća VSTV-a BiH Sanela Gorušanović - Butigan istaknula je kako se radi o značajnom koraku, koji omogućava da rad sudija i tužitelja u narednoj godini bude ocijenjen.

- To nisu idealni kriteriji. Mi smo imali detaljnu raspravu i naš stav je da i sudije Suda BiH trebaju biti ocijenjivani - kazala je Gorušanović-Butigan u pauzi sjednice.

Ocijenila je kako su novi kriteriji iznuđeni aktuelnom situacijom, te da su napravljene male izmjene starih kriterija, koji nemaju analitičku ocjenu.

Budući da su pravomoćnom presudom Suda BiH kriteriji za ocjenjivanje  nosilaca pravosudnih funkcija iz 2018. (koji su imali analitičku ocjenu) stavljeni van snage, Gorušanović-Butigan, izrazila je očekivanje da će se Sud BiH ubrzo očitovati u vezi s vanrednim pravnim lijekom za ponavljanje postupka, a koji je VSTV u vezi s tim uputio.

Na taj način će se, prema njenim riječima, stvoriti uvjeti za kreiranje kriterija koji će, između ostalog,  sadržavati analitičku ocjenu, koja je neophodna i koja je u skladu s preporukama Evropske komisije i drugih relevantnih institucija.

Poručila je u tom kontekstu kako je nužno kreirati kriterije koji će imati ocjenu koja se tiče kvaliteta, a ne samo kvantiteta.

Odgovarajući na novinarski upite u vezi s pravnim utemeljenjem za funkciju koju obnaša i eventualnim pravnim konsekvencama za odluke koje VSTV donosi, uključujući i izglasane kriterije, Gorušanović-Butigan bila je izričita, rekavši kako ne očekuje nikakve pravne posljedice.

Dodala je kako ovlaštene osobe mogu pokrenuti postupak za utvrđivanje zakonitosti VSTV-ovih odluka, o čemu bi se Vijeće potom i očitovalo.

Na dodatni upit u vezi s imenovanjem rukovodstva/Predsjedništva VSTV-a BiH, kazala je da će to uslijediti u februaru naredne godine.

Između ostalog, na vanrednoj sjednici VSTV-a je prvorangirani kandidat Ismet Šuškić imenovan na poziciju zamjenika glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Nakon ostavke bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, tim regulatornim tijelom predsjedava njegova nekadašnja dopredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan koja je jednoglasno izabrana za osobu koja će do izbora novog predsjednika zastupati i predstavljati VSTVBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana