Svijet     | 29.12.2020. 11:42 |

Izrael svjetski lider u broju vakcinisanih, nakon dvije doze 'zeleni pasoš'

FENA Internet

TEL AVIV, 29. decembra (FENA) - Dva dana nakon što je Izrael započeo obnovljenu djelomičnu blokadu, u utorak je broj zaraženih koronavirusom bio najviši u posljednja tri mjeseca, a zabilježeno je 5.449 novih slučajeva.

Najnovije brojke Ministarstva zdravstva dolaze nakon što je Izrael u nedjelju popodne ušao u treću djelomičnu blokadu koja bi trebala trajati dvije sedmice, iako se očekuje da će biti produžena za nekoliko sedmica.

Istovremeno, u toj mediteranskoj zemlji u toku je masovna kampanja vakcinisanja. Prema Ministarstvu zdravstva, oko pola miliona Izraelaca primilo je vakcinu protiv koronavirusa u posljednjih 10 dana, od toga 115.000 samo u ponedjeljak.

Cilj Izraela je što je brže moguće vakcinisati rizične grupe, a zatim ponovno otvoriti ekonomiju, izvještava dpa.

Prema web stranici Univerziteta Oxford, Izrael je sa devet miliona stanovnika svjetski lider u broju vakcinisanih na 100 stanovnika, a slijede Bahrein i Britanija.

Od sredine januara Izraelci koji su primili dvije doze vakcine dobit će "zeleni pasoš" koja im daje razne slobode, uključujući izuzeće od zahtjeva za karantinom prilikom ulaska u Izrael iz inozemstva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo