Bosna i Hercegovina     | 29.12.2020. 11:08 |

Demobiliziranim braniteljima mlađim od 57 godina isplaćena naknada za oktobar

FENA Saopćenje

ZENICA, 29. decembra (FENA) - Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačilo je danas egzistencijalnu naknadu za oktobar demobiliziranim braniteljima mlađim od 57 godina.

Naknadu je dobilo 3.597 korisnika koji su uneseni u ISVDV sistem, a doznačena su sredstva u ukupnom iznosu od 580.30 KM, od čega je 26.280 KM isplaćeno korisnicima koji su naknadno uvedeni u pravo na naknadu.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković zahvalio Je vršiocu dužnosti premijera Mirnesu Bašiću i ministru finansija Josipu Lovriću što su isplatom dvije naknade u mjesecu decembru pokazali da su boračka prava u vrhu prioriteta Vlade ZDK-a.

Naveo je da je u ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu izdvojeno pet miliona KM, a u budžetu za 2021. iznos će se povećati na više od sedam miliona KM.

- Očekujemo da će se broj zahtjeva povećavati i da ćemo u konačnici iduće godine imati između 4 i 5 hiljada korisnika naknade - rekao je Čolaković.

Vlada ZDK-a donijela je Uredbu o isplati egzistencijalne naknade u martu, primjena je počela u maju, a dosad je ukupno isplaćeno šest naknada. Naknade za novembar i decembar bit će isplaćene početkom naredne godine.

Branitelji mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH.  

Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po stjecanju punoljetstva.

Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od četiri KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo