Bosna i Hercegovina     | 28.12.2020. 18:41 |

Univerzitetima iz BiH omogućen pristup evropskim istraživačkim infrastrukturama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) - Osiguranje održive istraživačke infrastrukture osnovni je preduslov da istraživačka zajednica provodi visokokvalitetna istraživanja. 

Nakon što je Centar za evaluacije i društvena istraživanja (CREDI) razvio prvu infrastrukturu za društvena istraživanja u BiH, te uspostavio saradnju sa dvije EU mreže istraživačkih infrastruktura (ERIC), pristup istraživačkim infrastrukturama u EU omogućen je i istraživačima iz oblasti društvenih nauka iz BiH, saopćeno je iz CREDI-a.

Na ovaj način je univerzitetima iz BiH, kao posljednjima u regiji, konačno omogućen direktan pristup evropskim istraživačkim infrastrukturama i svim resursima i mogućnostima saradnje s EU istraživačkim institucijama na istraživanjima u području društvenih nauka.

- Tako će istraživači iz BiH moći dati veći doprinos u osiguranju kvalitetnih podataka i analiza koje će doprinijeti boljem odgovoru vlada i društva u cjelini na sve zahtjevnije društvene izazove kreiranjem relevantnih i efektivnih politika. Također, korištenje CREDI infrastrukture, te resursa i prilika koje nude Evropske istraživačke infrastrukture, omogućiti će i dalje jačanje istraživačkih kapaciteta u BiH kroz konkretne obuke i praktičan rad - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, saradnja između univerziteta u BiH i pristup Evropskim infrastrukturama je uspostavljena kroz dvije mreže BiH istraživačkih institucija kojima su se pridružili svi vodeći univerziteti u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o Mreži Arhiva podataka iz društvenih nauka u Bosni i Hercegovini (DASS-BiH) i Mreži Evropskog društvenog istraživanja u Bosni i Hercegovini (ESS-BiH).

Objema mrežama koordinira CREDI centar, a obje nacionalne mreže za BiH naslonjene su na Evropske mreže istraživača u svojim oblastima.

- Mreža istraživača DASS-BiH član je Evropskog konzorcija arhiva podataka iz društvenih nauka (CESSDA – ERIC), dok je Mreža istraživača ESS-BiH član istoimene Evropske mreže istraživača ESS-a (ESS-ERIC). Članovi mreža su: (abecednim redom) Internacional Burch University, Panevropski univerzitet Apeiron, Sveučilište Hercegovina, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište/Univerzitet Vitez, Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru, Univerzitet u Banja Luci, Univerzitet u Bihaću, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, te Univerzitetski koledž 'CEPS' Kiseljak. Trenutno je još nekoliko univerziteta u procesu priključenja mrežama - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana