Bosna i Hercegovina     | 28.12.2020. 15:08 |

Usvojena Odluku o privremenom finansiranju BPK-a u iznosu 7,9 miliona KM

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. decembra (FENA) – Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj redovnoj sjednici usvojila je Nacrt budžeta BPK Goražde za 2021. godinu u iznosu koji je utvrdila kantonalna vlada, 39.524.000 KM a koji je prema obrazloženju resornog ministra za sedam posto manji u odnosu na ovogodišnji budžet.

Nacrt budžeta upućen je u javnu raspravu, kao i Zakon o izvršenju budžeta BPK za 2021. Kako do konačnog usvajanja budžeta ne bi došlo do zastoja u finansiranju budžetskih korisnika, Skupština je danas usvojila Odluku o privremenom finansiranju BPK Goražde za prva tri mjeseca naredne godine, u iznosu od 7.908.000 KM.

Poslanici su podržali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom. Kako je istaknuto na sjednici, razlog za donošenje izmjena i dopuna je da se preciznije definišu pojedine odredbe kako bi bile lakše provodive u praksi.

Skupština BPK Goražde usvojila je i zaključak kojim se otpisuju potraživanja svih korisnika po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom, koji bi se inače teretili, odnosno izgubili određena prava i morali vratiti sredstva, zbog toga što nisu prijavljivali promjene.

Na današnjoj sjednici usvojen je i u daljnju proceduru upućen Nacrt zakona o izvršenju sankcija u BPK Goražde, kao i prijedlog odluke o Planu zaštite od požara BPK Goražde.

Poslanici su između ostalog usvojili i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku UO JZU Kantonalna bolnica Goražde o pokriću akumuliranog gubitka na teret kapitala, u iznosu od 100.000 KM. Podržani su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju JU Dom za stara i iznemogla lica i JU Centar za socijalni rad BPK Goražde za prošlu godinu.

Podršku kantonalnog parlamenta nisu dobili izvještaji Nezavisnog odbora o radu policijskog komesara za prva dva kvartala ove godine, dok je s druge strane usvojen izvještaj o radu Nezavisnog odbora za period februar – juli ove godine. 

Razmatrane su i informacije o stanju RTV predajnika, repetitora i RTV opreme u vlasništvu BPK Goražde, kao i informacija o stanju izazvanom pandemijom Covid – 19 u BPK Goražde.        

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana