Bosna i Hercegovina     | 28.12.2020. 13:32 |

Obilježena godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) – Unija veterana općine Vogošća je, uz poštovanje epidemioloških mjera, na platou kod spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima na Sjeničkoj kosi, obilježila 27. godišnjicu bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg.

Braneći svoju domovinu, tada su poginuli Abaz Zeković i Hasib Kijamet, a Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen je, odveden u Vogošću i tu je ubijen.

Preživjeli učesnik bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg i predsjednik UO JOB "Unija veterana“ Općine Vogošća Salem Numanović je podsjetio na činjenicu da su borci Armije BiH na Sjeničkoj kosi zaustavili elitne agresorske postrojbe.

Osvrnuo se i na pokušaje da se historija relativizira, prekroji i minimizira, te kako je sve češće u upotrebi fraza "teror sjećanja“ kojom se pokušavaju spriječiti obilježavanja vezana za događaje iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu. Poručio je da će se herojske pobjede i stradanja i dalje obilježavati.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je značajnim ocijenio kontinuirano učešće učenika vogošćanskih osnovnih i srednje škole koji su sa svojim radovima prisutni na obilježavanjima značajnih datuma.

Brojne delegacije danas su položile cvijeće na spomen-obilježje, saopćeno je iz Općine Vogošća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta