Svijet     | 28.12.2020. 11:02 |

Bangladeš prebacuje Rohinje na kontroverzni otok

FENA Internet

COX'S BAZAR, 28. decembra (FENA) – Bangladeš je u ponedjeljak počeo izmještati drugu grupu Rohinja izbjeglica na kontroverzni otok podložan poplavama u Bengalskom zalivu uprkos protivljenju aktivista za ljudska prava.

Više od 1.600 pripadnika muslimanske manjinske Rohinja zajednice iz Mijanmara prebačeno je na otok Bhasan Char u ovom mjesecu, a ministar vanjskih poslova A.K. Abdul Momen kazao je da je samo nešto manje od hiljadu Rohinja u posljednjem kontingentu onih koji su prebačeni na, kako ga rekao, „divnu turističku destinaciju“.

Autobusi su preuzeli Rohinje iz izbjegličkih logora u Cox's Bazaru, u kojima je smješteno skoro milion ljudi, kako bi ih prevezli u luku Chittagong s koje će biti prebačeni na otok.

-  Oni tamo odlaze dobrovoljno. Oni s nestrpljenjem očekuju da budu prebačeni na Bhashan Char jer su čuli od svoje rodbine koja se nalazi u Bhashan Charu da je to sjajno mjesto - izjavio je Momen za AFP.

Kazao je da je otok „stotinu puta bolji“ od izbjegličkih logora, i da su izbjeglice “apelovale“ da budu prebačene na taj otok.

- Bhashan Char divno je turističko mjesto. I kada jednom odu tamo, oni će ga zavoljeti - dodao je ministar.

Dvojica Rohinja muškaraca iz posljednje grupe izjavili su za AFP da idu na otok dobrovoljno.

Nur Kamal,  Rohinja iz golemog izbjegličkog logora Kutupalang, izjavio je da ide spojiti se s rodbinom koja se već nalazi u Bhashan Charu,

-  Kakav je smisao ostati ovdje (u logoru) bez njih? - upitao je.         

Serajul Islam kazao je da ide s petero članova rodbine i da nije prinuđen na odlazak.

- Zbog načina na koji se međunarodna zajednica bavi našim pitanjem, ne vidim nikakve budućnosti u logorima - izjavio je on za AFP u autobusu koji ga je prevozio u Chittagong.         

-  Bolje mi je otići i živjeti ostatak života u humanijim uvjetima. Barem ne želim razmišljati o poplavama tokom kišne sezone i o nepodnošljivim vrućinama tokom  ljeta - kazao je.

Više od 700.000 Rohinja nakrcano je u logorima u Bangladešu u 2017. nakon smrtonosne kampanje mijanmarske vojske za koju Ujedinjene nacije tvrde da bi mogla predstavljati genocid.

Nakon prvog  transfera izbjeglica na otok 4. decembra, nekoliko  Rohinja  izjavilo je za AFP da su premlaćeni i prijećeno im je kako bi pristali na selidbu.

Bangladeška vlada želi smjestiti 100.000 Rohinja na otok površine 56 kvadratnih kilometara, uprkos kritikama grupa za ljudska prava da je Bhashan Char previše izoliran.

UN su saopćile da ne učestvuju u tom procesu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'