Svijet     | 28.12.2020. 08:34 |

Osumnjičeni za bombaški napad u Nashvilleu poginuo u eksploziji

FENA Internet

WASHINGTON, 28. decembra (FENA) - Šezdesettrogišnjak osumnjičen za bombaški napad koji je na božićno jutro potresao Nashville smrtno je stradao u eksploziji u svom kamperu, u kojoj je oštećeno više od 40 poslovnih prostora, saiopćile su vlasti u nedjelju.

Forenzičari FBI-a uporedili su uzorke DNA pronađene na mjestu eksplozije s uzorcima Anthonyja Q. Warnera, čiji su dom u obližnjem mjestu Antiochu u subotu ujutro pretražili savezni agenti.

“Zaključili smo da je Anthony Warner izazvao eksploziju te da je bio prisutan kada je bomba eksplodirala i pritom poginuo”, rekao je na konferenciji za novinare državni tružilac Donald Cochran, prenosi Reuters.

Dužnosnici su rekli da je još prerano govoriti o motivima njegovog čina.

Warnerov kamper, parkiran u centru najvećeg grada u državi Tennessee, eksplodirao je u petak u zoru nekoliko trenutaka nakon što su ga primijetili policajci, koji su došli zbog prijave pucnjave, te iz njega čuli muziku i kompjuterski generiranu poruku koja upozorava na bombu.

U eksploziji u središtu Nashvillea ranjene su tri osobe, oštećeno je nekoliko poslovnih prostora, uključujući i centar AT&T-a, zbog čega su došlo do poremećaja u pružanju mobilnih, internetskih i TV usluga širom centralnoj Tennesseeja i dijelova još četiri države.

Istražitelji su u subotu pretražili Warnerov dom i posjetili agenciju za promet nekretninama u Nashville u gdje je radio. Vlasnik agencije Steve Fridrich rekao je novinarima da je Warner u četiri ili pet godina približno jednom mjesečno dolazio u ured radi održavanja računara, sve do ovog mjeseca kada je agenciji poslao mail u kojem ih bez dodatnih objašnjenja obavještava da više neće raditi za njih.

Gradonačelnik Nashvillea John Cooper rekao je u nedjelju za CBS-ov program “Face the Nation” kako se čini da postoji povezanost između podmetnute bombe i zgrade AT&T-a.

Šteta nanesena centru te kompanije bila je toliko velika da su radnici AT&T-a morali bušiti rupe kroz ruševine kako bi povezali generatore s ključnom opremom i ispumpali vodu iz podruma. Kompanija je u nedjelju saopćila da je tokom noći “ostvaren znatan napredak” te da sva četiri kata zgrade ponovno imaju struju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana