Svijet     | 27.12.2020. 19:20 |

Palestina osudila napad izraelske vojske na bolnicu na Zapadnoj obali

FENA Internet

RAMALLAH, 27. decembra (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Palestine osudilo je napad izraelskih vojnika na bolnicu na okupiranoj Zapadnoj obali u kojem su ranjene dvije osobe. 

U saopćenju se kaže da napad predstavlja kršenje međunarodnog i humanitarnog prava kao i da se radi o zločinu protiv čovječnosti prema Ženevskim konvencijama, javlja Anadolija. 

Iz Ministarstva vanjskih poslova Palestine naveli su da je Vlada Izraela odgovorna za napad.

Podsjetivši da izraelske snage izvode napade na domove zdravlja i bolnice u vrijeme pandemije COVID-19, naglašeno je da međunarodna zajednica mora poduzeti potrebne mjere protiv Izraela.

Još se navodi da se nikako ne smije nijemo posmatrati ovaj, kako je rečeno, barbarski napad, napominjući da bi to samo dodatno ohrabrilo izraelsku okupatorsku državu da i dalje nastavi sa kršenjem prava Palestinaca.

Izraelska vojska izvela je jutros napad na državnu bolnicu na Zapadnoj obali te pritom gumenim mecima povrijedila dvije osobe. Palestinska ministrica zdravlja Mai al-Kaila izjavila je da su izraelski vojnici suzavcem i gumenim mecima izveli napad na lokaciji gdje se nalazi državna bolnica Ramallah.

Istakla je da to svakako predstavlja napad na "svetost bolnice i na pravo na zdravlje", dodajući da su u napadu gumenim mecima povrijeđeni trudnica i službenik hitne pomoći. Napomenula je da je među pacijentima, posebno djecom, nastao ogroman strah i panika, istakavši da je na kolima hitne pomoći pričinjena ogromna šteta.

Ističući da u bolnici postoji poseban odjel na kojem se liječe osobe zaražene koronavirusom, ministrica al-Kaila je kazala da je bacanjem suzavaca u blizini bolnice otežano liječenje tih pacijenata.

Palestinska ministrica zdravlja je podsjetila da je ovo bio drugi napad izraelskih snaga na palestinske bolnice u protekla dva dana, bez navođenja razloga napada.

Izraelski vojni avioni u subotu su na Pojas Gaze, koji je pod blokadom, izveli napade u kojima je Dječija bolnica "Mohammed Durra" pretrpjela veliku štetu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!