Bosna i Hercegovina     | 26.12.2020. 12:29 |

Jubilej Udruženja Ruku na srce - 10 godina osmijeha, ljubavi i pozitivne energije

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 26.decembra (FENA) - Udruženje "Ruku na srce" projektom “Nijedno dijete bez paketića” svake je godine posljednjeg vikenda decembra podjelom paketića i izvođenjem novogodišnje dječije predstave krunisalo svoje višemjesečne aktivnosti. Desete godine rada zbog epidemiološke situacije završnu manifestaciju nisu mogli organizovati.

Međutim, povodom desetogodišnjice Udruženja, odnosno obilježavanja prve decenije humanosti, volonteri su uz nesebičnu stručnu pomoć prijatelja pripremili desetominutnu bajku. Njihov kratki film imat će premijeru u subotu, 26. decembra u 19 sati na Facebook Fan Pageu i YouTube kanalu Udruženja “Ruku na srce”.

- Udruženje “Ruku na srce” ne bi bilo ovako uspješno bez velikog broja volontera, preko 600 mladih ljudi koji su aktivno radili na svim projektima. Naravno, tu su i mnogobrojni donatori, sugrađani i društveno odgovorne kompanije, kao i mediji, koji iz godine u godinu pružaju podršku Udruženju. Svima smo im beskrajno zahvalni jer su tokom proteklih 10 godina prepoznali Udruženje “Ruku na srce” kao jednu lijepu i humanu priču - poručuje Adnan Lukač, predsjednik Udruženja.

Udruženje "Ruku na srce" je humanitarno volontersko udruženje, koje ove godine obilježava svoj mali jubilej - 10 godina djelovanja. U protekloj deceniji bilo je mnogo uspješno realizovanih projekata, a kako ističu, od osnivanja im je jedini cilj bio pomoći ljudima u potrebi, vratiti im osmijeh na lice i barem malo olakšati svakodnevnicu. 

"Nijedno dijete bez paketića" je najuspješniji i najdugotrajniji projekat Udruženja. Realizuje se od 2010. godine. Od prvobitno prikupljenih 350 novogodišnjih paketića za djecu iz porodica slabijeg materijalnog stanja, taj broj je dosegao čak 3.000 osmijeha koje su prethodne godine izmamili mališanima sa prostora čitave Bosne i Hercegovine.

- Ovaj projekat djeca ne pamte samo po onome što dobiju u paketiću, već po uspomenama koje skupa sa njima stvaramo taj dan. Pripremamo predstave, kreativne radionice i družimo se, kako bi dječija radost bila potpuna - ističe Azra Hadžić, volonterka Udruženja.

Uprkos svim izazovima sa kojima se suočavaju zbog trenutnog stanja izazvanog pandemijom COVID-19, to nije pokolebalo volontere da i ove godine pokušaju obradovati što veći broj djece, a realizacija projekta još uvijek je u toku. Od 2016. godine započet je i projekat "Bajram je radost za svako dijete", u okviru kojeg volonteri pripremaju bajramske paketiće za najmlađe.

Kao izuzetno važan i uspješan projekat ističu i “Opremimo djecu za školu“, koji se provodi od 2017. godine, a podrazumijeva obezbjeđivanje školskog pribora djeci školskog uzrasta. Ove godine fokus je bio usmjeren ka online nastavi, zbog čega su prikupljali računarsku opremu, kako bi školarcima omogućili uslove za praćenje i izvršavanje radnih zadataka.

Posljednje dvije godine aktivan je i projekat "Od srca za nju", u okviru kojeg povodom Dana žena nastoje obezbijediti higijenske potrepštine za pripadnice ljepšeg spola.

Dugogodišnji projekat “10 životnih namirnica“ pokazao se izuzetno važnim upravo u 2020. godini. On obuhvata pripremu i podjelu paketa osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština, koje su naročito u uslovima pandemije bile prijeko potrebne mnogim porodicama.

Pored svih navedenih aktivnosti, Centar “Ruku na srce“ svake sedmice otvara svoja vrata porodicama koje tu mogu doći i izabrati potrebnu odjeću i obuću. To naravno ne bi bilo moguće bez konstantne podrške sugrađana koji doniraju višak svojih stvari, naravno u očuvanom stanju.

Kroz dugogodišnji projekat "Vesela zima Ruku na srce“ volonteri su se družili sa djecom, vodili ih u kina, pozorišta i dječije igraonice te organizovali školu klizanja i zajedničke izlete na okolne planine. A u predstojećem periodu planirano je i održavanje dramskih radionica za najmlađe.

Od 2017. godine realizuje se i projekat “Sparingom za bolji život“, koji djeci uzrasta 6 do 18 godina pruža priliku za pohađanje treninga taekwondoa.

- Naš cilj je da u budućem djelovanju posebnu pažnju posvetimo realizaciji aktivnosti izvan humanitarnog okvira, odnosno edukativnih programa te projekata koji omogućavaju inkluziju djece u sportske i kulturne aktivnosti. Na taj način želimo svoj djeci pružiti jednake prilike za izgradnju bolje budućnosti, potaknuti razvoj njihovih vještina i svijesti, te im uljepšati i unaprijediti kvalitet svakodnevnice - ističe volonter Udruženja Faris Gurda.

Volonteri su 2020. godinu započeli realizacijom edukativnih programa u vidu instruktivne nastave za savladavanje školskog gradiva, te konverzacijskih kurseva engleskog i njemačkog jezika za djecu školskog uzrasta. Usljed epidemiološke situacije, ove aktivnosti nastavljene su online, a novi način realizacije časova upravo je pružio priliku djeci sa područja čitave Bosne i Hercegovine da se uključe.

Časovi se sada izvode u devet grupa a pohađa ih blizu 100 djece iz Bosanskog Novog, Banje Luke, Zenice i Sarajeva. U 2021. godini planirano je i uvođenje online kurseva francuskog te turskog jezika.

Kroz ovakav vid neformalne edukacije, djeca pored učenja jezika ujedno imaju priliku i da unaprijede svoje komunikacijske vještine, izraze kreativnost te steknu nova poznanstva. A kako bi pomogli djeci u fazi prelaska u srednju školu, Udruženje planira započeti i projekat mentorstva za učenike završnih razreda osnovne škole, navodi se u saopćenju Udruženja „Ruku na srce“.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo