Servisne informacije     | 25.12.2020. 14:01 |

FHMZ - Upozorenja putem 'meteoalarma' izdaju nacionalne službe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Federalni hidrometeorološki zavod i Republički hidrometeorološki zavod u cilju objektivnog informisanja žele upoznati javnost da se već duže vrijeme u medijima pojavljuju pogrešne informacije ko izdaje upozorenja na opasne meteorološke pojave putem web platforme "Meteoalarm".

- Upozorenja na opasne meteorološke pojave putem ove web platforme izdaju isključivo nacionalne meteorološke službe. U slučaju Bosne i Hercegovine to rade entitetski hidrometeorološki zavodi, odnosno Federalni hidrometeorološki zavod i Republički hidormeteorološki zavod za područja iz svoje nadležnosti - saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

"EUMETNET" je mreža od 31 evropske nacionalne meteorološke službe koja pruža okvir za organizaciju programa suradnje između svojih članica u različitim područjima osnovnih meteoroloških aktivnosti.

"EMMA" (European Multi service Meteorological Awareness) je program "EUMETNET"-a  na podizanju svijesti na opasne meteorološke pojave. Cilj programa je putem web platforme "Meteoalarm" poslati javnosti i nadležnim institucijama razumljiva, svima jasna i na evropskom nivou usklađena upozorenja na opasne meteorološke pojave kako bi se blagovremeno pripremili i po potrebi se pokrenuli mehanizmi aktiviranja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.

Bosna i Hercegovina je u februaru 2014.godine zvanično postala članica "Meteoalarma".  Sve aktivnosti rade po jasno utvrđenim pravilima, kriterijima i standardima.

Napominju da je izdavanje upozorenja na opasne meteorološke pojave isključiva nadležnost entitetskih hidrometeoroloških službi.

- U "poplavi" različitih platformi vremenskih prognoza, prezentacija i inerpretacija vremenskih prognoza i upozorenja na opasne meteorološke pojave želimo da naš rad bude prepoznatljiv - navodi se iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'