Svijet     | 25.12.2020. 09:29 |

Britanija i EU u zadnji trenutak sklopili 'istorijski' trgovinski sporazum

FENA Internet

BRUXELLES / LONDON, 25. decembra (FENA ) - Velika Britanija i Evropska unija postigle su istorijski trgovinski sporazum nakon Brexita samo nekoliko dana prije nego što je London 1. januara treba izaći iz jedinstvenog tržišta bloka.

Epilog je uslijedio u četvrtak popodne nakon višemjesečnog zastoja.

Iako je budućim trgovinskim partnerima vidno laknulo što su napokon uspjeli s onim što je posljednjih sedmica izgledalo nemoguće, iscrpljenost i frustracija također su se pokazali, piše dpa.

"Na kraju uspješnog pregovaračkog puta, obično osjećam radost", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu. "Ali danas osjećam samo tiho zadovoljstvo i, iskreno govoreći, olakšanje."

Britanski premijer Boris Johnson bio je trijumfalniji.

Novi posao - vrijedan 660 biliona funti (895 biliona dolara) svake godine - pruža "stabilnost i novu sigurnost u onome što je ponekad bilo nesaglasno i teško", rekao je tokom televizijskog obraćanja iz Londona.

"Ljudi su govorili da ne možete biti dio zone slobodne trgovine s EU-om, a da niste obavezni slijediti zakone EU-a", rekao je Johnson. "Rečeno nam je da ne možemo dobiti svoj kolač i jesti ga."

Ponavljajući snagu Evropske unije u jedinstvu, von der Leyen je rekla  da će sporazum zapisati istoriju. Dodala je da EU nije popustila u svojim ključnim zahtjevima.

"To pokazuje da iz pozicije snage možete postići puno", rekla je von der Leyen.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je da su se "evropsko jedinstvo i postojanost isplatili", u tvitu rekavši kako se Evropa može veseliti budućnosti "suverena i snažna".

Zakonodavci EU-a morat će detaljno proučiti dogovor i dati svoj pristanak vjerojatno u Novoj godini, što znači da će se sporazum u početku morati privremeno primijeniti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nagovijestila je svoju podršku sporazumu nazvavši ga "od istorijske važnosti".

Ipak, iz perspektive EU-a, nije sve za slavlje.

Ističući svoje razočaranje, Michel Barnier, glavni pregovarač EU, rekao je da se Britanija odlučila ne sudjelovati u programu Erasmus te da nije utvrđen sporazum o vanjskoj politici, odbrani i razvojnim pitanjima.

Uprkos tome, sporazum je masivan, pokriva ne samo komercijalne odnose, već i buduće uslove za policiju i pravosuđe, saobraćaj i energetsku saradnju.

U konačnici, nakon gotovo 10 mjeseci pregovora s visokim ulozima, pregovaranje se svelo na ribu i carine.

EU je od početka tražio uvjeravanja o socijalnim standardima i standardima zaštite okoliša kao i državnoj podršci kako bi zaustavio britanske firme koje podrivaju one iz EU bloka.

London je tvrdio da je ta strogost pretjerana i da je cijela poanta Brexita "vratiti kontrolu" nad svojim zakonima i granicama.

U konačnom sporazumu nijedna strana nije vezana pravilima druge o subvencijama ili standardima, ali obje su se obvezale na opće principe jednakih uslova.

Ako jedna strana smatra da se druga razišla na nepravedan način, mogu se obratiti neovisnom arbitru - što je presudno za Britance, a ne Evropskom sudu - koji može izreći sankcije.

Nakon dugih pregovora, dvije su se strane dogovorile da će EU zadržati 75 posto svojih ribolovnih kvota u britanskim vodama tokom sljedećih pet i po godina.

Sporazum znači da su usko povezani partneri sada finalizirali svoj turbulentni razvod, četiri i pol godine nakon što je mala većina glasala za izlazak iz EU na britanskom referendumu.

London je mogao ostati u carinskoj uniji ili na jedinstvenom tržištu, ali nije bio spreman prihvatiti ograničenja svoje regulatorne slobode koju zahtijeva EU.

Britanija će napustiti blok kad sljedeći petak završi 11-mjesečno prijelazno razdoblje predviđeno za trgovinske pregovore.

U 2019. godini polovina britanskog uvoza dolazila je iz EU, a dvije petine britanskog izvoza otišlo je u EU.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom