Svijet     | 24.12.2020. 17:16 |

EU i Britanija postigli provizorni sporazum o slobodnoj trgovini

FENA Internet

BRUXELLES, 24. decembra (FENA) - Nakon višemjesečnih razgovora i skoro u posljednji minut, Britanija i Evropska unija postigli su u četvrtak provizorni sporazum o slobodnoj trgovini kojim bi se trebao izbjeći haos u prekograničnoj trgovini i unijeli su određeni stepen izvjesnosti u poslovanje nakon višegodišnjih previranja oko Brexita.

U samo nešto više od sedmice od britanskog konačnog razlaza s EU, britanska vlada je saopćila da je "sporazum postignut".

Također je saopćila da je to "prvi sporazum o slobodnoj trgovini zasnovan na nula tarifa i nula kvota ikada postignut s EU".

Zvaničnici EU također su saopćili da je sporazum postignut.

- Konačno smo došli do sporazuma. To je bio dugi, vjetroviti put, ali mi smo postigli dobar sporazum. To je pošten, izbalansiran sporazum i to je pravi i odgovorni način ponašanja za obje strane - izjavila je predsjednica Evropske komisije  Ursula von der Leyen.

Očekuje se da se britanski premijer Boris Johnson uskoro obrati javnosti.

Sporazum osigurava da dvije strane mogu nastaviti s trgovinom roba bez tarifa ili kvota. Uprkos dogovoru, ključni aspekti budućih odnosa 27-članog bloka i njene bivše članice ostaju, međutim, neizvjesni, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo