Bosna i Hercegovina     | 24.12.2020. 15:39 |

JU Zavod Pazarić trenutno vodi brigu o 335 štićenika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - Javna ustanova Zavod za zbrninjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, najstarija Ustanova ovog tipa u BiH, trenutno vodi brigu o 335 korisnika s područja cijele BiH.

Osnovna djelatnost ove ustanove je socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i osposobljvanje za život i rad prema preostalim sposobnostima i sklonostima, provođenje radne aktivnosti djece i omladine do 25. godina života sa invaliditetom - sa smetnjama u psihičkom razvoju umjerenog, težeg i teškog stepena, kao i osoba sa kombinovanim smetnjama.

Kako je saopćeno iz Zavoda Pazarić, u ostvarivanju svojih zadataka na zbrinjavanju djece i omladine sarađuju sa roditeljima i starateljima, organima starateljstva i sa sličnim organizacijama u zemlji i inozemstvu, kako bi se u Zavodu mogla koristiti dostignuća u odgoju, obrazovanju i osposobljavanju za život i rad populacije sa smetnjama u psihičkom razvoju umjereno težeg i teškog stepena i osoba sa kombinovanim smetnjama.

Stepen ostvarene saradnje sa roditeljima, starateljima, organima starateljstva i sličnim organizacijama, najbolje potvrđuje činjenica da Zavod Pazarić nije zaprimio niti jednu pisanu primjedbu na način ostvarivanja osnovne djelatnosti Zavoda. Također, nije došlo do raskida ugovorne saradnje, naprotiv imajući u zadnje vrijeme postoji značajno veća zainteresiranost za prijem novih štićenika, saopćeno je.

- Nemili događaj u negativnom kontekstu krajem 2019. godine obilježio JU Zavod Pazarić i ne može se bilo kakvim izgovorom opravdavati. JU Zavod Pazarić blizu 80 godina vodi brigu o ljudima sa poteškoćama, i u najtežim ratnim okolnostima nije odustajao od podrške ljudima koji žive u Ustanovi. Za sve osnovane sumnje za nehumane i neprofesionalne propuste u radu, nadležne institucije će izvršiti istrage, te sukladno njihovim odlukama postupit će i menadžment Ustanove - navodi se u saopćenju.

U skladu sa zakonom definiranim procedurama, osporena su rješenja kojim je JU Zavod Pazarić bio nezakonito utvrđen porezni dug, tako da je prijetnja po nastavak poslovnih aktivnosti otklonjena.

Kontinuirani problem, koji nije zaobišao ni JU Zavod Pazarić je pronalazak stručnog kadra. 

Mnoge planirane aktivnosti, sukladno povećenoj zainteresiranosti za prijem novih korisnika, nažalost poremetila je pandemija. Suočeni za stanjem uzrokovanim pandemijom koronavirusa, rukovodstvo JU Zavoda Pazarić je izradilo krizni plan, koji je u cjelosti usaglašen sa naredbama nadležnih institucija i odredbama Zakona o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, te u saradnji sa nadležnim kriznim štabovima i stručnim službama, uspiješno se provode mehanizmi zaštite.

Nadzor nad stručnim radom i nadzor nad zakonitošću rada JU Zavoda Pazarić vrše Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, svako u okviru svoje nadležnosti. Ova ministarstva nisu zabilježila nepravilnosti iz segmenata svoje nadležnosti, te JU Zavod Pazarić u svom radu vodi se i prema preporukama ovih nadležnih institucija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo