Ekonomija     | 24.12.2020. 12:45 |

Strömquist uručila bh. kompaniji prvi godišnji izvještaj o održivom poslovanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, Johanna Strömquist i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, posjetile su kompaniju Ministry of Programming, jednu od pobjednica Nagrade za biznis lidere održivog razvoja 2020.

Tom prilikom ambasadorica Strömquist uručila je jednom od suvlasnika kompanije Farisu Začini njihov prvi godišnji izvještaj o održivom poslovanju, saopćeno je iz UNDP-a.

Svim firmama koje su bile finalisti Nagrade za biznis lidere održivog razvoja 2020. danas su uručeni njihovi izvještaji o održivom poslovanju. Na ovaj način se promovira važnost nefinansijskog izvještavanja firmi u domenu održivog razvoja.

Izvještaji su kreirani na osnovu prijava tih kompanija za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja, a sama prijava je bazirana na izvornoj metodologiji koju je razvio eminentni stručnjak prof. dr. Vjekoslav Domljan, rektor na Sarajevo Science and Technology School, jedan od najuglednijih ekonomista u BiH. Metodologija se temelji na Global Reporting Initiative (GRI) standardima. GRI je najprihvaćeniji svjetski okvir za izvještavanje o održivosti.

Odgovori koje su firme dostavile kroz prijavu poslužili su kao osnova za izvještaj o stanju provedbe Ciljeva održivog razvoja (SDGs) na nivou kompanije. Mnoga poduzeća shvaćaju društveno odgovorno poslovanje kao alat koji će im pomoći u izgradnji boljeg ugleda, jer uz negativnosti sagledava nove mogućnosti poslovanja.

Kroz projekt "Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i angažiranje privatnog sektora", kojeg finansira Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), kreiran je i prvi blueprint za pravljenje godišnjeg izvještaja o održivom poslovanju u Bosni i Hercegovini. Ovaj urnek dostupan je svim zainteresiranim firmama koje ga mogu preuzeti s portala zamisli2030.ba. Zainteresirane kompanije mogu koristiti dostupni urnek za sopstveni izvještaj prateći ustanovljenu metodologiju. Ovo je naročito bitno za planski pristup održivom razvoju i mjerenju razvoja.

- Pandemija COVID-19 pokazala je, više nego ikada, koliko su naša društva ranjiva, a također je podcrtala potrebu za otpornošću, stvorila ogromne izazove i naglasila važnost bolje izgradnje za budućnost na održiv način. Provedba Ciljeva održivog razvoja osigurava da ustrajemo na dobrom putu u budućnosti. Kako bismo pratili koliko napredujemo, od izuzetne je važnosti da vodimo računa o svom učinku kroz odgovarajuće izvještavanje i praćenje na različitim nivoima. Iz tog razloga, vrlo sam zadovoljna što je Švedska, kroz ovaj projekat, osigurala da privatni sektor u Bosni i Hercegovini zauzme participativni pristup u provedbi Ciljeva održivog razvoja kroz odgovarajuće izvještavanje i komunikaciju o svojim akcijama - izjavila je Strömquist.

Ovaj oblik izvještavanja je trend u razvijenim zemljama te čak 96 posto od 250 najvećih svjetskih kompanija (G250) priprema sopstveni godišnji izvještaj o održivom poslovanju. Također, 72 posto kompanija iz G250 grupe svoje poslovanje povezuje s Ciljevima održivog razvoja. U Bosni i Hercegovini tek nekoliko kompanija prati ovaj svjetski trend.

- Ciljevi održivog razvoja su fundament na kojem se gradi bolja budućnost i za kompanije, ali i za širu zajednicu. Stoga nam je drago da je baš Ministry of Programming nagrađen i prepoznat kao kompanija koja je primjer održivog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Naša strategija će i dalje biti fokusirana na Ciljeve održivog razvoja kroz pravljenje novih proizvoda koji adresiraju specifične ciljeve, ali i građenje boljeg radnog okruženja za naše uposlene i mnoge druge inicijative. Za nas su Ciljevi održivog razvoja prava inspiracija i nadamo se da će i druge kompanije prepoznati njihov značaj i potencijal - rekao je Faris Začina.

Od iduće godine, ovo mjerenje će se raditi i u BiH, prvenstveno radi praćenja izvještavanja o provedbi Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH. Mjerenje će u budućnosti vršiti nadležne bh. institucije.

- Ciljevi održivog razvoja pružaju plan akcije za suočavanje s najvećim svjetskim izazovima, a time i okvir za održiva rješenja. Privatni sektor je bitan dio ovih rješenja, a sve više i više kompanija prepoznaje Ciljeve održivog razvoja kao poluge za inovacije, rast i konkurentnije poslovanje. Bez obzira koliko velike ili male bile i bez obzira na to kojoj oblasti poslovanja pripadaju, sve kompanije mogu dati svoj doprinos Ciljevima održivog razvoja. Transparentnost ubrzano postaje nova paradigma poslovanja. Kroz bolje izvještavanje, organizacije mogu razumjeti, komunicirati i bolje upravljati svojim doprinosom Ciljevima održivog razvoja - naglasila je Steliana Nedera.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora koji se odnose na postizanje Ciljeva održivog razvoja u BiH i motivira preduzetnike da kreiraju svoje poslovne modele u skladu sa Ciljevima održivog razvoja.

Fokus ovogodišnje Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH bio je na stvaranju kvalitetnih radnih mjesta i zaštiti okoliša, a u finalni odabir su ušle 23 kompanije od ukupno pristiglih 106 prijava koje je podnijela 71 kompanija. Upravo te 23 kompanije su danas dobile svoje prve godišnje izvještaje o održivom poslovanju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo