Bosna i Hercegovina     | 24.12.2020. 10:07 |

SDA Vladi USK: Migranti nisu u Grčkoj nego na ulazu u Bihać

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona su dali maksimalan doprinos pokušaju da se dođe do realnih i provodivih zaključaka koji bi značili prije svega sigurnost građana Kantona i njihove imovine, saopćeno je iz SDA Unsko-sanskog kantona.

- Klub zastupnika SDA je protiv ponovnog smještanja migranata u kamp BIRA ili bilo koji drugi lokalitet koji se nalazi u urbanom dijelu grada Bihaća i naša namjera na sjednici je bila da podržimo prijedloge Vlade Kantona čija je ustavna nadležnost upravo zaštita sigurnosti građana i njihove imovine. Iznenadili smo se situacijom u kojoj je Vlada odgovornost u potpunosti prebacila na Skupštinu insistirajući da zakonodavni organ donese zaključke na osnovu kojih će djelovanje nastaviti Operativna grupa. Upozorili smo da usvajanje zaključaka o odbijanju postupanja po instrukciji Ministarstva sigurnosti, bez jasne alternativne i sigurnosne procjene, može dovesti do teških posljedica po sigurnosnu situaciju na području našeg kantona - citat je iz saopćenja.

Alternativu, sigurnosnu procjenu i garanciju sigurnosti nije mogla dati Skupština, nego MUP i Vlada. Situacija u kojoj je zatvoreno šatorsko naselje Lipa, a institucije USK odbijaju smještaj migranata u kamp BIRA bez odgovora na pitanje gdje će se smjestiti 1.300 migranata, obesmišljava jučerašnju sjednicu i građane ostavlja u neizvjesnosti i strahu, navodi također u saopćenju SDA Unsko-sanskog kantona.

Poziva kantonalnu vladu da u najkraćem roku, s ciljem zaštite sigurnosti građana, policijskih službenika, migranata, očuvanja ugleda institucija Unsko-sanskog kantona u domaćim i međunarodnim krugovima, preuzme odgovornost i ponudi konkretno rješenje.

Migranti nisu u Grčkoj nego na ulazu u Bihać, navode iz ove stranke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije