Ekonomija     | 24.12.2020. 09:53 |

Velika prilika za bh. turizam kroz međunarodni projekt 'Pronacul'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. prosinca (FENA) – Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK u prethodnom razdoblju započelo je s implementacijom međunarodnog projekta "Pronacul", čiji je cilj promocija i valorizacija kulturne baštine u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima.

Velika prilika za bosanskohercegovački turizam došla je kroz početak projekta 'Pronacul' – Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima, a riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a u svrhu razvoja održivog turizma, priopćeno je iz Udruženja LiNK.

Zajednička promocija jadranskog područja kao turističke destinacije

Kroz projekat će se raditi na razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog jadranskog područja kao turističke destinacije.

U projektu sudjeluju organizacije iz niza europskih zemalja kao što su Grčka, Italija, Hrvatska, Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara će se, kao sudionik projekta, u svojim aktivnostima fokusirati na dva lokaliteta u Hercegovini - UNESCO zaštićenim nekropolama stećaka Radimlja Stolac i Dugo Polje u Jablanici, gdje će se provoditi akcije jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude. 

Hercegovačke nekropole postaju magneti za turiste 

Direktorica javne ustanove Radimlja Stolac, koja upravlja nekropolama Boljuni i Radimlja koji su pod zaštitom UNESCO-a, Maja Lopin kazala je kako projekt 'Pronacul' znači veliku promidžbu i stvorit će veliku priliku za razvoj domaće turističke ponude.

"Iskustva iz okolnih država će puno značiti da vidimo šta mi ovdje možemo prilagoditi i ponuditi što dosad nismo te što raditi, prema kome se usmjeriti u kontekstu razvoja turizma i promocije" - ističe Lopin.       

Direktorica muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" i site manager tog projekta Azra Đelmo kazala je kako će projekt znatno doprinijeti promociji turističkih i kulturnih potencijala općine Jablanica. 

Između ostalog, kroz aktivnosti projekta očekuje se da svoje pune potencijale dosegne i nekropola Dugo polje na Blidinju, u općini Jablanica, koja se nalazi na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a.

"Sama nekropola je locirana na turistički veoma posjećenoj lokaciji i lako dostupna posjetiocima. Ove aktivnosti u sklopu projekta će doprinijeti da nekropola privuče više turista. Primarni cilj nam je opremiti nekropolu zaštitnom ogradom i mobilijarom te urediti ambijent nekropole kako bi dosegla svoj puni potencijal" – istakla je Đelmo.

Europski partneri za jačanje bh. turističkih kapaciteta

Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, potpomognuta radom niza partnerskih organizacija iz regije i Europe. "Pronacul" okuplja aktere iz različitih sektora, sa znanjima, vještinama i kompetencijama relevantnim za ovo područje, od jedinica lokalne samouprave do razvojnih agencija.   

Kroz projekat će se raditi na razvoju novih turističkih proizvoda, koji će dovesti do drugačije percepcije i drugačijeg sadržaja i ponude prirodne i kulturne baštine. Kreirat će se i implementirati zajednička metodologija za upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom u jadranskom području, uz aktivno učešće ključnih aktera. 

Metodologija će biti testirana i kasnije primjenjena u 15 pilot područja, čija će iskustva rezultirati zajedničkim prijedlogom za identifikaciju regionalne rute, navodi se u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo