Sport     | 24.12.2020. 10:06 |

Podignuta optužnica za kaznena djela u predmetu 'Var'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Vladimira Dominkovića (1967.) iz Orašja, optuženog u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i predsjednika Povjerenstva za suce i suđenje Nogometnog saveza FBiH, te Ilije Živkovića (1981.) i Kenana Bajraktarevića (1984.) iz Brčkog, optužene u svojstvu odgovornih osoba u Nogometnom savezu Federacije BiH i fudbalskih sudaca A liste Prve lige Federacije BiH, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

Optuženi Dominković se tereti da je u drugoj polovici 2019. godine organizirao skupinu za organizirani kriminal radi počinjenja kaznenih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtijevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3.000 KM pa do skoro 7.000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno djelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika SIPA pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optuženi se terete za kaznena djela "Organizirani kriminal" u vezi s kaznenim djelom "Primanje dara" i drugih oblika koristi i kaznenim djelom "Primanje mita".

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza.

U okviru postupka tražit će se oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabrana obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od pet godina.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta