Ekonomija     | 23.12.2020. 18:23 |

Udruženje turističkih privrednika BiH zahvalilo Vladi FBiH za izdvojena sredstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Udruženje turističkih privrednika Bosne i Hercegovine zahvalio je Vladi Federacije BiH nakon što su donijeli Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede kada je odlučeno da se turističko-ugostiteljski sektor finansijski podrži u iznosu od 30 miliona KM.

Nakon što je donesena takva uredba, uslijedio je transparentan i javno dostupan Javni poziv kao i Odluka o dodjeli sredstava subjektima u turističko-ugostiteljskom sektoru u iznosu od 30 miliona KM za finansijsku podršku u okolnostima pandemije Covid-19.

- Želimo izraziti zahvalnost Vladi Federacije BiH na toj pomoći, a prije svega Ministarstvu okoliša i turizma FBiH i ministrici Editi Đapo na otvorenosti, brojnim sastancima, spremnosti za dijalog, razumijevanje stvarnih problema s kojima su turistički privrednici suočeni, te na angažmanu i kontinuiranom zalaganju da se oni ublaže ili riješe - navedeno je u otvorenom pismu.

U Udruženju kažu da su ponosni na transparentnost cijelog procesa jer je javnost bila upućena u svaki korak koje je poduzimalo Ministarstvo okoliša i turizma i Vlada Federacije prilikom dodjele pomoći, a kriteriji definirani javnim pozivom jednako su se odnosili na sve turističke privrednike.

- Između nekoliko kriterija ključni za određivanje visine dodijeljenih sredstava je procentualno učešće korisnika po šiframa djelatnosti u ukupno ostvarenom oporezivom prometu u 2019. godini ili ukupno ostvarenom prometu u 2019. godini za obveznike koji nisu u sistemu PDV-a - pojašnjeno je.

To je prvi put da je postavljen kriterij koji u obzir uzima isključivo one subjekte koji su regularno izmirivali svoje poreske obaveze, a kriterij o broju zaposlenih na dan 30. septembra 2020. godine imao je gotovo jednaku "težinu" pri bodovanju i dodjeli finansijskih sredstava.

- Na taj način "nagrađeni" su privredni subjekti koji su možda imali i manji promet u 2019. godini, ali su zadržali veći broj radnih mjesta u 2020. godini - dodaje se u otvorenom pismu Udruženja.

Svi subjekti koji su stekli pravo na finansijsku pomoć u obavezi su opravdati utrošak dodijeljenih sredstava, gdje je precizno definirano da se sredstva mogu namjenski utrošiti za plate radnika i za operativne troškove, odnosno za održavanje likvidnosti kompanija koje su pogođene pandemijom.

Subjekti su dostavljanjem vlastitih mjenica garantirali da, ukoliko namjenski ne opravdaju sredstva, moraju ih vratiti na račun Vlade Federacije BiH.

- Imajući u vidu namjenu dodijeljenih sredstava, lako je zaključiti da će se veći dio sredstava vratiti u budžetsku kasu kroz plaćanje različitih poreza - napominju iz Udruženja.

Iz Udruženja turističkih privrednika BiH podsjetili su da je turizam uvijek bio grana koja je punila budžetsku kasu po raznim osnovama zbog čega su izrazili zadovoljstvo jer je država u konačnici prepoznala značaj spašavanja ove privredne grane.

Uvjereni su da će ta mjera pomoći na pravi način da se revitalizira turistički sektor i spremi za narednu sezonu kada namjeravaju predanim radom dovesti i ugostiti turiste te na taj način osigurati dobrobit turističkim djelatnicima i državnom budžetu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana