Svijet     | 23.12.2020. 17:25 |

Erdogan: Presuda ECHR o oslobađanju Demirtasa je licemjerna

FENA Internet

ANKARA, 23. decembra (FENA) - Predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je optužio za licemjerstvo Evropski sud za ljudska prava (ECHR) što je pozvao Tursku da oslobodi zatočenog kurdskog političara, tvrdeći da brani "teroristu".

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava presudilo je u utorak da Selahattin Demirtas, bivši čelnik prokurdske Narodne demkratske stranke (HDP), mora biti odmah oslobođen.

Tursko opravdanje njegovog zatočenja dužeg od četiri godine pod optužbama za terorizam predstavlja uvod u ograničavanje pluralizma i političke debate, saopćio je ECHR.

Advokati Demirtasa pozdravili su odluku, a zapadni sveznici tražili su od Ankare da je poštuje. Iako su, međutim, takve presude zakonski obavezujuće, Turska ih nije provela u nekoliko ranijih instanci, ukkljućujući i raniju presudu ECHR-a u slučaju Demirtas.

Obraćajući se članovima svoje vladajuće AK stranke, Erdogan je izjavio da ECHR djeluje uime "teroriste" i ponovio je stav da je Demirtas odgovoran za pogibije u desecima uličnih protesta koji su u središtu optužbi protiv njega.

- Te diskusije tiču se osobe koja nosi masku političara koji je u bliskim vezama s PKK i ima krv desetaka ljudi na svojim rukama - izjavio je Erdogan, dodajući da ECHR ne može donijeti presudu umjesto turskih sudova.

Erdogan je kazao da je "licemjerna" presuda evropskog  suda u suprotnosti sa slučajem povezanim sa španskim zatvaranjem baskijske nacionalističke stranke Batasuna.

- Ukoliko ECHR želi da ga poštuje Turska, treba se zapitati nad vlastitim kontradikcijama - kazao je.

Ankara optužuje HDP za veze s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja predvodi pobunu na većinski kurdskom jugoistoku Turske od 1984. i smataju je terorističkom grupom Turska, Evropska unija i Sjedinjene Države, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu